Jos kunnat eivät ole vakuuttuneita siitä, että ne voivat itse tehdä uudistuksensa, saattaa seurata sama jumi kuin 1970-luvun kuntaliitosten jälkeen, eli kuntaliitokset loppuvat pitkäksi ajaksi, arvioi Kuntaliiton johtava lakimies Kari Prättälä huomenna ilmestyvässä Kuntalehdessä.

Prättälän mukaan kunnissa on jo pitkään tajuttu rakenneuudistuksen tarpeellisuus. Kun kuntaliitoksista tuli periaatteellinen kysymys, kuntien valmistelut stoppasivat.

Käytännössä vain muutama kuntauudistusprosessi on oikeasti vireillä. Selvityskumppaneista on kyllä ilmoitettu, mutta ilmoitukset eivät sido kuntia. Hallituksen pitäisi vuodenvaihteessa päättää, miten asiassa edetään.

– Tilanne näyttää huonolta, Prättälä sanoo.

Prättälä on seurannut kuntauudistusta sen ytimestä. Hän on ollut mukana kaikkien tärkeimpien kuntia koskevien lakien valmistelussa. Pian hän siirtyy sivusta seuraajaksi. Kunnallisliiton lakimiehenä 1976 aloittanut Prättälä nimittäin jää eläkkeelle elokuun päättyessä. Eläkeläisenä hän aikoo ainakin suunnata espanjan kurssille Malagaan.

Kuntamarkkinoilla 11.-12.9. Prättälä on vielä vetämässä Lakiklinikkaa.

Muitakin töitä asioihin perehtyneellä miehellä riittäisi rakenneuudistuksen pyörteissä. Toistaiseksi hän kuitenkin tarttuu ihan muihin asioihin, espanjan opiskelun ohella kirjallisuudesta ja liikunnasta nauttimiseen.

– Kalenteria en aio vähään aikaa täyttää, hän naurahtaa.

Lue Kari Prättälän haastattelu 29.8. ilmestyvästä Kuntalehdestä 10/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä