Kuntaliiton mukaan sote- ja maakuntalainsäädännön tulisi antaa joustoa alueellisiin ratkaisuihin esimerkiksi suurilla kaupunkiseuduilla ja harvaan asutuilla alueilla.

– Maakuntalain tulee olla kuntalain tapaan joustava niin, että kuntien ja maakuntien yhteistyö ja mahdollisuus sopia palvelujen hoitamisesta turvataan, liitto lausuu.

Kuntaliiton hallitus antoi lausuntonsa sote- ja maakuntalakipaketista torstaina. Liitto viilasi aiemmin julkaisemaansa lausuntoluonnosta kentältä saamansa palautteen perusteella.

Liiton mukaan rahoitusmallien keskeneräisyys vaikeuttaa sote- ja maakuntauudistuksen lopputuloksen arviointia.

– Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden laajentamisen riskinä ovat alustavien esitysten perusteella kustannusten nousu ja palvelujen yhteensovittamisen vaikeus, sanotaan liiton lausunnossa.

Kuntaliitto on huolissaan kuntien ja tulevien maakuntien taloudesta, sillä laskelmat kuntien talouden kestävyydestä uudessa tilanteessa puuttuvat. Se vastustaa rajoituksia kuntien oikeuteen päättää veroprosentistaan.

– Maakunnille ei ole tulossa verotusoikeutta lainkaan, mikä puolestaan heikentää niiden itsehallintoa ja mahdollisuuksia talouden tasapainottamiseen, se toteaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen lausuntokierros päättyy 9. marraskuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä