Maarit Heikkinen (vas.) ja Leena Kalmari saivat KPJ-koulutuksen päätökseen 11. joulukuuta. (kuva: Marko Pekkanen)

Kuntaliiton ja FCG-yhtiön järjestämän kuntapuheenjohtajan johtamiskoulutuksen (KPJ) viides ryhmä valmistui perjantaina 11. joulukuuta.

Valmistuneita oli 20. KPJ-koulutuksen 2013–2015 käyneitä sertifioituja kuntapuheenjohtajia on yhteensä 80.

Laukaan valtuuston puheenjohtaja Leena Kalmari ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Maarit Heikkinen ovat tyytyväisiä kurssin antiin.

– Luottamustehtävämme ovat vaativia ja on tärkeää, että niihin tarjotaan laadukasta koulutusta. Koulutus on tärkeää myös näissä tehtävissä jaksamisen kannalta, Maarit Heikkinen sanoo.

– Asiat ovat muuttuneet kunnissa hyvin monimutkaisiksi, kun koko ajan on joku uudistus käynnissä. On hyvä kuunnella kollegoiden kertomuksia ja verrata niitä omiin kokemuksiin. Erilaisten tapausten kautta oppii aina uutta, Leena Kalmari kertoo.

Kalmari aikoo ottaa osan kurssilla saaduista opeista heti käyttöön Laukaassa. Hän on laittanut alulle uutta toimintatapaa, jossa poliittisten ryhmien puheenjohtajat tapaavat säännöllisesti. Laukaassa on kahdeksan poliittista ryhmää, eivätkä kaikki niistä istu esimerkiksi kunnanhallituksen pöydän ympärillä.

– Kun nyt on tulossa suuria uudistuksia, on hyvä puhua niistä avoimesti ryhmien kesken. Keskustelu parantaa päätöksenteon henkeä ja selventää monia asioita. Pelkästään esityslistoja ja niiden liitteitä lukemalla ei asioista pääse perille.

Molemmat naiset kehuvat Laukaan kunnassa vallitsevaa suhtautumisesta luottamushenkilöiden kouluttautumiseen.

– En ole kuullut, että koskaan olisi evätty luottamushenkilön kouluttautumistoivetta, pikemminkin koulutukseen on patistettu, Kalmari sanoo.

– Kunnanjohtajamme Jaakko Kiiskilä on käynyt vastaavan kuntajohtajille räätälöidyn koulutuksen, ja hän on kannustanut luottamushenkilöitä opintielle, Heikkinen kertoo.

Naiset kertovat, että vastaavissa tehtävissä eri kunnissa toimivien kollegoiden tapaaminen on jo itsessään ollut hyvin opettavaista.

– Samalla on syntynyt tärkeä verkosto puheenjohtajista, joilta voi pyytää tukea ja neuvoa oman toiminnan pulmatilanteissa, Maarit Heikkinen sanoo.

20 uutta sertifioitua kuntapuheenjohtajaa

Uudet 11. joulukuuta 2015 sertifioidut kuntapuheenjohtajat ovat
kaupunginhallituksen III varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen Espoosta,
valtuuston I varapuheenjohtaja Marika Niemi Espoosta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vesa Jalonen Eurajoelta, kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen Eurasta, kunnanhallituksen puheenjohtaja Terhi Kultalahti Evijärveltä,
valtuuston puheenjohtaja Juha Alkio Evijärveltä, valtuuston I varapuheenjohtaja Aapo Kirsilä Evijärveltä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Sarvela Iisalmesta,
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen Jämsästä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantanen Jämsästä,  kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Harri Kivenmaa Kokemäeltä, kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Pekka Posti Kotkasta, kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja Anssi Tähtinen Kouvolasta, valtuuston puheenjohtaja Leena Kalmari Laukaasta, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Maarit Heikkinen Laukaasta, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Riitta Jakara Orivedeltä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Viljanen Orivedeltä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama Porista,
kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Peltola Puolangalta, ja kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja Paavo Törmi Raahesta.

KPJ- Koulutus tarjoaa puheenjohtajille välineitä poliittisten prosessien johtamiseen, luottamuksellista vertaistukea samoissa tehtävissä toimivilta ja tukea puheenjohtajan henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman laatimiselle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*