Kuntaliitto tukee kuntien ilmastotyötä julkaisemalla hyvän käytännön, jossa ohjeistetaan päästötavoitteiden laadinnassa ja niiden toteutumisen seurannassa.
 
– Päästötavoitteiden asettaminen ja päästölaskenta eivät ole yksinkertaisia asioita, vaan vaativat perehtymistä ja taustoitusta. Kunnat ovat itse toivoneet, että ilmastotavoitteiden asettamista ja seurantaa ohjeistetaan, Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Maija Hakanen totesi kuntien ilmastokampanjan tapaamisessa Seinäjoella torstaina.

Nyt kunnille kommenteille annettavalla hyvällä käytännöllä pystytään selkeyttämään ilmastopäästöjen laskentaperiaatteita ja tavoitteiden esittämistapaa.

 
– Tavat, joilla päästötavoitteet esitetään, vaihtelevat suuresti. Vaikka kunnan omat tarpeet ja kunnan toimien vaikuttavuuden seuranta on keskeinen periaate kunnan tavoitteiden asettamiselle, vertailtavuus muiden kuntien kanssa ja myös valtakunnallisiin tavoitteisiin on tärkeää, Hakanen huomautti.
 
Hyvä käytäntö on, että kunta asettaa määrällisen ilmastopäästöjen vähennystavoitteen. Tavoite tulisi vahvistaa kerran valtuustokaudessa. Myös päästöt tulisi laskea vähintään kerran valtuustokaudessa.
 
Metsät hyödyntämätön voimavara
 
Metsillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, kun ne sitovat ilmakehän hiilidioksidia, mutta metsille on käyttöä myös, kun varaudutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

– Kuntaliiton tekemän selvityksen mukaan metsiä ei vielä ole otettu monipuolisesti huomioon kuntien ilmastostrategioissa, selvityksen laatija Anna-Marja Kukkanen muistuttaa.

 
Metsien hiilivarastoja ja metsätalouden päästöjä ei selvityksen perusteella näyttäisi olevan laskettu vielä yhdessäkään kunnassa, vaikka metsien hiilinielujen kartoittamista sekä kehityksen seurantaa pidetäänkin yleisesti tärkeänä. Laskelmia estää selvityksen mukaan erityisesti vakiintuneiden laskentamenetelmien puute.
 
– Sen sijaan maakunnat ovat tarkastelleet metsiä selvästi kuntia enemmän. Kunnat ovat merkittäviä metsänomistajia, jotka voisivat toimenpiteillään vaikuttaa suuresti ilmastonmuutokseen.
– Selvityksessä pyritäänkin antamaan kunnille vinkkejä siitä, miten ne voisivat huomioida metsät paremmin ilmastostrategioissaan. Kuntien olisi tärkeää tehdä enemmän alueellista yhteistyötä eri kuntien välillä, maakuntien, metsäalan toimijoiden ja korkeakoulujen kanssa, Kukkanen vinkkaa.
 
Kuntien ilmastokampanjassa mukana 56 kuntaorganisaatiota.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä