UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tarkoituksena on auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja palveluissa ja kunnan hallinnossa. (Kuva: S.Eloranta)

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia on täydennetty kuudella uudella kunnalla, jotka sijaitsevat eri maakunnissa: Humppilan kunta Kanta-Hämeessä, Marttila Varsinais-Suomessa, Rautalampi Pohjois-Savossa, Ruokolahti Etelä-Karjalassa, Tornion Lapissa ja Ylöjärvi Pirkanmaalla. 

Mallissa on vuonna 2024 mukana yhteensä 59 kuntaa, joiden alueella asuu 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista. Suurin mukana oleva kunta on Helsinki ja pienin Marttila. Uudet kunnat aloittavat yhteistyön Suomen UNICEFin kanssa vuodesta 2024 alkaen. 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, jonka avulla kunta voi edistää lasten oikeuksien toteutumista jokaisen lapsen arjessa. Se auttaa kuntia edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia.

UNICEFin mukaan mallin tarkoituksena on auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja palveluissa ja kunnan hallinnossa. Malli sekä UNICEFin tarjoama koulutus ja yhteistyö mallin toteuttamiseksi on kunnille maksutonta. Kaikki kunnat voivat hakea malliin mukaan.

Lapsiystävällinen kunta -mallia on toteutettu Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. 

Mukaan valitusta Humppilan kunnasta kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ahola kertoo, että Humppilassa on satsattu perhemyönteisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi ryhmäkoot kouluissa ovat pienet, ja koulujen oppilailla on arjessaan lähellä paljon koulutettuja aikuisia, Ahola kertoo kunnan tiedotteessa. 

– On hienoa, että Humppilan kunta on nyt hyväksytty mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Arvostamme tätä tunnustusta kovasti. Mutta tästä työ vasta alkaa – lapsille ja perheille myönteisen kunnan kehittämisen puolesta. toteaa valtuuston puheenjohtaja Reija Kaario

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä