Antti Häkkäsen mukaan oikeusministeriö on vahvistanut rooliaan lausunnonantajana ja sparraajana muille ministeriöille lainvalmistelussa. Häkkäsen työhuoneen seinällä on Kalervo Palsan teos Paluu. (Kuva: Liisa Takala)

Oikeusministeri Antti Häkkänen, kok., on tyrmistynyt siitä, että jotkut päättäjät eivät halua noudattaa lakeja.

– Jopa kansanedustajatason henkilö on sanonut, että jos oma moraali sanoo toisin, lakia ei tarvitse noudattaa. Tämä on aivan käsittämätöntä.

Oikeusministeri haluaa, että kouluissa opetettaisiin lapsille ja nuorille demokratian toimintaperiaatteet ja kansalaistaitoja.

Häkkänen kertoo Kuntalehden laajassa haastattelussa hätkähtäneensä tietoa, jonka mukaan Yhdysvalloissa nuorista vain kolmannes pitää demokratiaa hyvänä järjestelmänä.

Lue koko haastattelu digilehdestä Kuntalehti1/2018. (Tilaajille)

Lisää aiheesta:

Pääkirjoitus Marja Honkakorpi : Kansalaistaidot koetuksella (Kuntalehti 1/2018)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvä jos oikeusviranomaiset hätkähtävät edes jostakin. Suomalaisessa yhteiskuntajärjestelmässä on nyt vakava demokratiavaje. Muodollisesti saadaan lainsäädäntötyö näyttämään siltä että ”eduskunta päättää”. Mutta tosiasiassa, vain pari räikeintä esimerkkiä mainittuina, MAAKUNTAHALLINTOMALLISTA ei oikeata avointa kansalaiskeskustelua, siten ei myöskään oikeata aitoa eduskuntakäsittelyä ole ollut, kulissien takaista vehkeilyä sitäkin enemmän. Ei tarkoita Sote:a, joka uudistuksena on välttämätön. Toinen viimeisin todella härski ja ihmisarvoa sekä työntekijäväestöä syvästi loukkaava prosessi on ollut työttömiin kohdistunut, hallitusjohtoinen (EK?) politiikka ja laillisuuspakotteet. Vieläpä niin, että ”takuumiehinä” tälle ajojahdille toimivat ministereinä henkilöt joiden oma asema puolueen hajoamisen takia on erittäin kyseenalainen, onko hallitus edes laillisesti koossa. Kolmas ihan viimeisten päivien aikana nähty ja kuultu on, että Suomen EU-parlamentaarikoista osa on jälleen jopa VAATIMASSA lisämaksuja ja kuluja Suomen vastattavaksi ”yhdentymispolitiikan nimissä”, ikään kuin meillä olisi joku velvollisuus täyttää EU:sta eroavan IsoBritannian jättämän jäsenmaksuosuuden. Ei ole, ja se pitäisi Suomen hallituksenkin ymmärtää. Neljäs esimerkki: hallituksessa käsitellään tuulivoimalle kansalta kupattavaa monen sadan miljoonan euron vuosittaista tukiaista. Tiedossa on että tämä on bulvaanien ja osake-optiokeinotelijoiden taskuun käärittävää, kulissien takana alunpitäen sovittua hyväveli-järjestelmän turvaamaa, sinänsä kansalle täysin hyödytöntä rahan kylvöä. Kun näin pitkälle on menty harvainvallan tasolla, ei mikään ihme että kansalaiset asettavat koko demokratia-sanan sisällön kyseenalaiseksi ja ryhtyvät miettimään muita vaihtoehtoja asioidensa ajamiseksi.

  2. Riippuu laista. Yhteiskunnan heikoimmat jää usein lainlaatijan jalkoihin. Tämä on usein nähtävissä mm. eläinsuojelu- ja ympäristörikoksissa, samoin lasten hyväksikäyttötapauksissa. Yhteiskunnan tila voidaan mitataan siitä kuinka se huolehtii mm. eläimistään ja kaikkein heikommassa asemassa olevista ihmisistään. Osalla kansanedustajista on moraalia ja empatiakykyä, osalla ei.

  3. Mitä mieltä ministeri Häkkänen on siitä, että ministeriön keskeinen virkamies ilmoittaa, ettei ministeriön tarvitse välittää KHO:n siis KORKEIMMAN hallinto-oikeuden näkemyksestä sote-uudistuksen viemisestä EU:n käsiteltäväksi? Eikö se ole oikeuslaitoksen korkeimman instituution vastustamista ja vähintään yhtä paha asia kuin lain rikkominen, esim. ylinopeus? Mielestäni se on paljon isompi asia.

  4. Komppaan Anne Huotaria. Oikeusministerin kannattaisi osoittaa närkästyksensä ennen muuta Sipilän-Orpon hallitukselle. Onhan käsittämätöntä, että hallituksen ministeriöstä ilmoitetaan, ettei ole tarkoitus noudattaa sote-maakuntauudistuksessa Korkeimman hallinto-oikeuden velvoitusta saattaa uudistus EU:n käsittelyyn. Jos politiikka menee yli tuomioistuimien, oikeusvaltiosta on vaikea puhua.
    Ehkä oikeusministerin rooteliin myös kuuluisi pitää huolta siitä, ettei hallitus valmistele laaduttomia lakiesityksiä niin, että ne ovat joko oman maan perustuslain tai EU-sääntöjen vastaisia? Se on pantu merkille, että Häkkänen on aktiivinen, kunhan tuloksia alkaa syntyä.

  5. Ainakaan tässä eduskunnassa ei ole ”kansanedustajatason henkilöitä”, on vain kansan kaikkien tasojen edustajia.

  6. Vielä, palatakseni 90-luvun lamaan ja silloin tehdystä yllättävästä (salaisesta) päätöksestä, joka ns. laillinen vääryys suoraan kohdistui kansalaisiin, jotka olivat normaaleja lainan ottajia ja lainansa takaajia. Heidän asemansa heikennettiin pankkien hyväksi, silloisen presidentti Koiviston mahtikäskyllä (laintulkinnalla) irtisanoa ihmisten (yrittäjien) lainat ja maksatuttaa valtion huonoa politiikkaa ryöstämällä kansalaisten omaisuus. Pankit saivat pankkitukea 50 mrd markaa (12 mrd Euroa) ja sen lisäksi vielä yrittäjien koko omaisuus, jota pankit möy ”lähipiirilleen” edullisesti. Tämä ”lähipiiri” sittemmin möu omaisuusmassan parin vuoden kuluttua hyvällä voitolla. Lähipiiri kiittää. Lisäksi oikeuslaitokset määräsivät velalliset maksamaan velkansa tietenkin takaisin. Ihan laillisesti. Moni maksaa vieläkin.

  7. Kuntalaiselle

    Kiitos erinomaisesta kirjoituksestanne. Kaikki tuo pitää täsmälleen paikkansa paitsi Sote. Suomessa on tutkitusti maailman huippuluokkaa oleva sote- järjestelmä, jonka ainoa heikkous on rahoituksen riippuvuus hallituksen kulloisestakin rahankäytöstä. Rahaa on mutta sitä ei ohjata terveydenhuoltoon vaan esim maahanmuuttoon, ulkomailla sotimiseen, rauhanturvaamiseen ym. kansalaisille hyödyttömiin tarkoituksiin. Sote siis seis!

    Häkkisellä on työsarkaa, mutta onko hänestä tekemään rankkoja päätöksiä luottamuksen palauttamiseen kansalaisten keskuuteen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä