Kittilän asioista on kehittymässä ikiliikkuja oikeuslaitokseen. Nyt syyttäjät hakevat Kittilän pääjutussa tuomion purkulupaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilän kunnan asioista on viime vuosina väännetty kättä Lapin käräjäoikeudessa, Rovaniemen hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa. Ja rinnalla tietenkin on prosesseja ollut Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Nyt syyttäjät ovat hakeneet korkeimmalta oikeudelta tuomion purkua Kittilän kunnanjohtajan irtisanomista koskevassa asiassa. Tuomion purkuhakemuksen takana on ristiriita kahden lainvoimaisen tuomion eli korkeimman oikeuden maaliskuussa 2023 antaman ennakkopäätöksen ja Rovaniemen hovioikeuden toukokuussa antaman ratkaisun välillä.

Korkein oikeus myönsi aikanaan syyttäjille valitusluvan niin sanotussa Kittilän pääjutussa rajoitettuna siten, että lupa koski osittain pääjutun yhtä syytekohtaa. Maaliskuussa 2023 antamassaan ennakkopäätöksessä korkein oikeus totesi, että kunnanhallituksen jäsenet olivat menetelleet lainvastaisesti peruuttaessaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän hissiyhtiön toimitusjohtajasta tekemän tutkintapyynnön ja antaessaan omistajaohjausta. Kunnanhallituksen jäsenet olivat syyllistyneet asiassa näin ollen virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Korkeimman oikeuden myöntämän valitusluvan ulkopuolelle jäi kunnanjohtajan irtisanomista koskeva asia. Anna Mäkelä oli irtisanottu muun muassa sillä perusteella, että hän oli tehnyt tutkintapyynnön kunnan enemmistöomistaman osakeyhtiön eli hissiyhtiön toimitusjohtajasta. Tähän asiaan liittyvän syytteen hovioikeus oli hylännyt syytteen toukokuussa 2021.

-Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen ja Rovaniemen hovioikeuden tuomion välillä on ristiriita: Kunnanjohtaja irtisanottiin hänen tekemänsä tutkintapyynnön perusteella, jonka peruuttamisen osalta korkeimman oikeuden tuomiossa mainitut vastaajat tuomittiin rangaistukseen virkarikoksesta, syyttäjäviraston tiedotteessa todetaan.

Tiedotteessa kerrotaan, että syksyn 2023 kuluessa on ilmennyt, että kunnanjohtajan irtisanomista koskevassa asiassa on tullut esiin todisteita, joiden olemassaolosta ei tähän asti ole tiedetty. Sitä, millaisista todisteista on kyse, ei tiedotteessa enemmälti avata.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Mikähän ristiriita asiassa oikein on? Luottamuspulahan huipentui siihen, että kj teki rikosilmoituksen puhumatta siitä mitään luottamusmiehille. Mitään kiirettähän tällaisen ilmoituksen tekemiselle ei ollut. Kj on kuitenkin kunnanhallituksen alainen virkamies, joten kunnan kannalta näin merkittävästä asiasta olisi pitänyt neuvotella kh:n kanssa. Jos kh peruuttaessaan tehdyn ilmoituksen syyllistyi virheelliseen menettelyyn, niin se kai lienee kokonaan eri asia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä