Luvattua kuntien lausuntokierrosta ei ehditä enää järjestää tänä syksynä, jos hallitus aikoo noudattaa oikeuskanslerin ohjeistusta, jonka mukaan kunnille on varattava lausunnoille kaksi kuukautta aikaa.

Hallitus on lupaillut sote –uudistuksen linjauksesta tietoja ennen kuntavaaleja, mutta vielä tänään keskiviikkona,  ennakkoäänestyksen alkaessa, ei  linja ole tiedossa.  Hallitus yrittää saada asiasta aikaan päätöstä huomenna torstaina.

Viivästyksen syynä ovat erimielisyydet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Hallituksen keväällä valitseman uudistusmallin soveltaminen käytäntöön on törmännyt ongelmiin sen jälkeen kun on käynyt selväksi että tavoiteltuja suurkuntia ei saada riittävästi aikaan, ei ainakaan tällä aikataululla. Tämä taas olisi arvostelijoiden mukaan johtanut siihen, että nyt työpöydällä oleva sote –malli saattaisi johtaa jopa hallintohimmeleiden lisääntymiseen kun tavoitteena oli niitä vähentää.

Hallituksen kunnianhimoisen aikataulun mukaan rakennelakiesitys piti antaa eduskunnalle vielä tämän vuoden aikana ja sen piti tulla voimaan toukokuun alussa ensi vuonna. Kuntajakoselvitykset  ja kuntarakennetta koskevat päätökset piti tehdä  vuoden 2014 huhtikuun alkuun mennessä, jotta kuntaliitokset voisivat tulla voimaan vuoden 2015 alusta. 

Hallituksen takarajana kuntaliitoksille oli vuoden 2017 alku ja tällä hetkellä tiedossa olevan aikataulun mukaan sinne tavoite näyttää myös siirtyvän.

Hallitus lupasi toteuttaa maan laajuisen kuntauudistuksen tämän hallituskauden aikana. Jos lausuntokierros siirtyy uusille valtuustoille, päätöksenteon aikataulu lykkääntyy ja kuntauudistuksen toimeenpano  siirtyy seuraaville hallituksille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä