Kokkolan suunnalla on riittänyt ylimääräistä työtä viime viikkoina lintuinfluenssan muodossa. Keski-Pohjanmaan alueen naurulokkikanta on romahtanut ja sairastuneita minkkejä on jouduttu lopettamaan. Ohtakarissa ei minkkitarhoja ole, mutta sitäkin runsaammin meren äärellä viihtyviä lintuja. (Kuva: Konsta Linkola/Kokkolan kaupunki)

Kokkolan kaupunki toimii ympäristöterveydenhuollon isäntäkunta Keski-Pohjanmaan maakunnan ja Kruunupyyn alueella. Alue on yksi pahimmista lintuinfluenssakeskittymistä ja tämä on tiennyt kiireistä loppukesää ympäristöterveydenhuollon ammattilaisille.

-Meidän rooli paikallisesti on kuolleiden luonnonlintujen poishoitaminen. Ullavanjärvellä, jossa oli noin 1000 luonnonlinnun joukkokuolema, olimme tekemässä tuota työtä konkreettisesti pelastuslaitoksen kanssa. Pienemmissä joukkokuolematapauksissa olemme ohjeistaneet lähinnä kuntien teknistä toimea siinä, miten kuolleet linnut tulee kerätä ja hävittää turvallisesti, Kokkolan kaupungin hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula kertoo.  

Luonnonlinnuista tauti on levinnyt alueen turkistarhoille. Ruokavirasto johtaa toimia turkistarhoilla ja tekee asiaan liittyvät päätökset. Tosin sielläkin kunnallisilla toimijoilla on työnsarkaa.

-Turkistarhoilla on esimerkiksi lopetuksen valvonta kuntatason vastuulla. Itsekin olin juuri aamupäivän (puhelinhaastattelu tehty perjantaina) valvomassa eräällä tarhalla, että lopetus sujuu asianmukaisesti. Raatojen kuljetus tapahtuu ympäristövaarallisten aineiden kuljetuksena ja me valvotaan myös, että kuljetukset on asianmukaisesti pakattu ja sinetöity, Nikula toteaa.

Lintuinfluenssaan sairastuneet turkiseläimet lopetetaan samalla tavalla kuin terveetkin eläimet. Erona on vain se, että eläinten turkikset jäävät hyödyntämättä. Tällä hetkellä turkistarhojen omistajat ja työntekijät hoitavat itse eläinten lopettamiset.

Naurulokkikanta romahtanut

Hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula arvioi, että heinäkuun puolivälissä käsiin räjähtänyt erityisesti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella käsiin räjähtänyt lintuinfluenssaepidemia voisi alkaa pikku hiljaa helpottamaan erityisesti luonnonlintujen parissa.

-Tautipaine meidän alueella luonnonlintujen osalta alkaa varmaan helpottamaan. Eniten tautia levittäneiden naurulokkien kanta on romahtanut ja muuttolinnut lähtevät kohta kohti etelää. Tilanne turkistarhoilla vaihtelee suuresti, osalla tiloista on tautitilanne jo helpottamassa, mutta osalla tiloista tilanne on pahentunut viime päiviin asti, Nikula toteaa.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Ruokavirasto laajensi aiempaa päätöstään eläintautilain nojalla tehdystä tartuntavyöhykkeestä, jolla pyritään estämään taudin leviäminen edelleen. Tartuntavyöhyke kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien lisäksi nyt myös Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat.

Rajoituksia lintujen ruokintaan

Lintuinfluenssan rajoittamiseksi kunnat ja kaupungit ovat antaneet erilaisia määräyksiä, ja ohjeita, joilla pyritään tartuntariskiä laskemaan. Viime viikon lopulla esimerkiksi Kokkolan kaupunki päätti kieltää lintujen ruokinnan kaupungin puistoalueilla. Lintujen ruokintakielto koskee myös sorsien ruokintaa.

Kaupungin tiedotteen mukaan kyseessä on varotoimi, jolla pyritään estämään lintuinfluenssan leviämistä. Tauti on jo päässyt leviämään linnuista turkistarhoilla asustaviin minkkejä. Tämä on puolestaan johtanut sairastuneiden turkiseläinten lopettamisiin. Kaupungin taholta suositelleen, että kaupunkilaiset pidättäytyisivät toistaiseksi lintujen ruokinnasta myös kotipihoilla ja maastossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä