Vauvan jalkapohja
Vauvarahaa maksavat kunnat ovat yleensä pieniä, noin 2 000–2 500 asukkaan kuntia. (Kuva: Pixabay)

Kunnat haluavat asukkaikseen enemmän lapsiperheitä ja ovat halukkaita käyttämään houkutteluun rahaa. Lestijärvellä vauvarahasta kuitenkin luovuttiin, kun toivottuja tuloksia ei tullut.

Lapsiperheitä kiinnostaa kohtuuhintainen asuminen väljissä neliöissä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuminen käy halvemmaksi, mutta moni kunta haluaa tarjota lapsiperheille ekstraa muutenkin.

Kuntaliitto selvitti reilu vuosi sitten kuntien vastasyntyneiden muistamista. Selvitykseen vastanneesta 280 kunnasta lähes puolet muisti vauvaperheitä tavalla tai toisella. Muutama kunta suunnitteli vastaavaa.

Vauvarahaa maksavat kunnat ovat yleensä pieniä, noin 2 000–2 500 asukkaan kuntia, ja keskimäärin summa on 500 euroa.

Osa kunnista muistaa lapsiperheitä muulla tavoin. Näitä ovat esimerkiksi maksuton varhaiskasvatus, kotihoidontuen tai yksityisen hoidon tuen kuntalisät ja avoimet perhekerhot.

10 000 euron potti

Yksi muistajista on Tervola, joka päätti 2022 korottaa vauvarahaansa reippaasti: 500 euron sijaan kunta alkoi maksaa vuoden 2023 alusta vauvarahaa 6 000 euroa kunnassa kirjoilla oleville perheille. Summa maksetaan viiden vuoden aikana. Syntymävuonna vauvan perhe saa 2 000 euroa ja sen jälkeen neljänä peräkkäisenä vuonna 1 000 euroa.

Summa ei ole kaikkien aikojen ennätys, sillä suurin vauvarahapotti on tätä nykyä 10 000 euroa lapsen ensimmäisen kymmenen vuoden aikana, siis kymmenenä peräkkäisenä vuotena tuhat euroa kerralla. Summan maksajia on kolme: Miehikkälä, Luhanka ja Lestijärvi.

Lestijärvi on vielä listalla mukana ja maksaa vauvarahaa toistaiseksi, mutta kunta on päättänyt luopua siitä.

– Taustalla on kunnan taloustilanne. Eikä vauvarahalla saavutettu sellaista vetoa ja pitoa, kuin olisimme halunneet, kertoo Lestijärven hallintojohtaja Susanna Tuikka.

Tilanne on sen verran tiukka, että kunta päätti ennen joulua lomauttaa koko henkilöstönsä, opettajat mukaan lukien.

Lestijärvellä on takanaan kaksi tappiollista vuotta. Lomautuksia tulee kolmen vuoden aikana, yhteensä seitsemän viikon ajan. Säästöjä on tarkoitus saada kasaan 300 000 euroa.

”Lopetus vaatisi irtautumissuunnitelman”

Vauvarahaa maksaa myös Halsua. Talousjohtaja Marko Malvisto kertoo, että perhe saa vauvarahaa kolmena peräkkäisenä vuonna yhteensä 3 000 euroa, toisin sanoen 1 000 euroa kerralla kolmen vuoden aikana.

– Tarkoitus on ollut, että summa on hyvä tuki lapsiperheen arkeen, Malvisto kertoo.

Hän pohtii, että vaikka summa on tuntuva, se toimii kuitenkin ennemmin pito- kuin vetovoimana. Hänen mielestään on realistista myöntää, että summa tuskin loppupeleissä ratkaisee perheen muuttoa kuntaan. Sen sijaan euroilla tuetaan Halsualle jo muuttaneita nuoria perheitä.

Kunnan budjettiin vauvaraha tuo vuodessa noin 20 000–30 000 euron loven.

Malvisto mainitsee, että mikäli vauvarahasta haluttaisiin luopua, sitä varten pitäisi tehdä selkeä irtautumissuunnitelma. Ainakaan toistaiseksi tätä ei ole tehty.

Saarijärvi puolestaan maksaa vauvarahaa 1 000 euroa, mutta jakaa sen neljälle vuodelle. Neljän vuoden aikana perhe toisin sanoen saa vauvarahaa 250 euroa vuodessa.

Lisäksi Saarijärvi houkuttelee lapsiperheitä kuntaan 1 000 euron arvoisella muuttotuella. Summan saa käytettäväksi paikkakunnan palveluihin, ja sen ovat oikeutettuja saamaan kuntaan muuttavat perheet, joissa on alle 15-vuotiaita lapsia.

Posiolla vauvarahaa ryhdyttiin maksamaan viime vuonna. Kunta päätti, että lapsiperheille maksetaan 1 000 euroa lapsen syntymävuonna ja kahtena seuraavana vuonna 500 euroa.

Vauvarahaa maksetaan Posiolla valtuustokauden loppuun vuoteen 2025 asti.

Vauvaraha ei yllä aina tuhansiin euroihin. Esimerkiksi Sotkamo on päättänyt summaksi 376 euroa, Hausjärvi puolestaan maksaa 150 euroa.

Ilmaiseksi päivähoitoon

Lapsiperheitä tuetaan myös maksuttomalla varhaiskasvatuksella. Kuntaliiton reilun vuoden takaisen kyselyn mukaan 12 kuntaa ei laskuta varhaiskasvatuksesta.

Yksi näistä kunnista on Savitaipale, joka poisti varhaiskasvatusmaksut elokuussa. Kunnan tuotot pienenivät samalla 60 000 eurolla vuodessa, mutta kuukautta kohti miinus jäi reiluun 5 500 euroon.

Eteläkarjalainen kunta maksaa lisäksi 1 000 euron vauvarahan jokaiselle syntyvän vauvan perheelle. Tuhannen euron vauvaraha maksetaan kahdessa erässä: vauvan synnyttyä 500 euroa ja toinen 500 euroa lapsen 1-vuotisneuvolakäynnin jälkeen.

Mikäli perhe muuttaa Savitaipaleelle ennen lapsen 1-vuotisneuvolaa, myös tästä vauvasta maksetaan 500 euroa 1-vuotisneuvolakäynnin jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä