Ministeri Jari Lindström on kelpuuttamassa myös kuntia mukaan alueellisiin työllisyyskokeiluihin. (Kuva: Lauri Heikkilä/Valtioneuvosto)

Pieni oli kaunista, kun hallitus uutta työllisyys- ja yrittäjyyspakettia esitteli. Kuntien kannalta positiivisinta oli oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) lupaus kelpuuttaa kunnat mukaan asiakaslähtöisen työllisyyspalvelun alueellisiin kokeiluihin.

Työllisyyspaketti itsessään ei suuria yllätyksiä sisältänyt. Etenkin, kun osa toimista esitellään tarkemmin vasta ensi viikolla. Joka tapauksessa kannustinloukkuja puretaan ja työttömyysetuuksien käyttöä joustavoitetaan työllistymisen edistämiseksi. Ja työttömille on luvassa tiukennuksia työttömyysturvaan.

-Kehysriihessä päätetyt uudet toimet helpottavat työvoiman saatavuutta, alentavat työttömyyttä ja lisäävät työttömän kannustimia työllistyä. Hallitus muun muassa tekee työnteosta entistä kannattavampaa, purkaa kannustinloukkuja ja laajentaa työttömyysetuuksien käyttöä, totesi ministeri Jari Lindström.

Ministeri ottaa kunnat mukaan

Työllisyyyspalveluihin on luvassa etenkin suurten kuntien vaatimia alueellisia kokeiluja. Valtioneuvoston tiedotteessa puhutaan kokeiluista, joissa siirretään julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuuta maakunnallisille toimijoille. Ministeri Lindström lupasi tiedotustilaisuudessa kokeiluja myös kunnille. Joka tapauksessa kokeiluja on tulossa, vaikka puheissa ja papereissa vielä parin sanan ristiriita onkin.

-Kunnissa on intoa ryhtyä kokeiluihin. Kunnat ja Kuntaliitto ovat olleet asiassa erittäin aktiivisia. Heillä on omia ideoita, mitä he voisivat kokeilla. Me päätämme sitten aikanaan, millaisia asioita ja millä alueilla otetaan kokeiltavaksi, selvitti Lindström marssijärjestystä.

-Mukaan otetaan mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia alueita. Aluerajaus voi olla maakunta, kunta tai muutama kunta. Kokeiluihin on varattava riittävän pitkä aika, jotta saadaan selkeitä tuloksia, pohti ministeri Jari Lindström tulevia kokeiluja.

Yksinyrittäjä arvossaan

Valtaosa yrittäjyyspaketin esitellyistä toimenpiteistä kohdistuu ennen kaikkea pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Mikroyrittäjiäkään ei unohdeta ja uusia työpaikkoja luodaan vaikka yksi kerrallaan.

– Yrittäjyyspaketti tukee eri kehitysvaiheessa olevia yrityksiä, parantaa niiden toimintaedellytyksiä ja poistaa yrittämisen esteitä. Valtaosa viime syksynä sovituista toimenpiteistä on jo valmistelussa tai otettu käyttöön. Nyt päätetyt yrittäjyyspaketin lisätoimet painottuvat erityisesti mikro- ja pienyrittäjyyden tukemiseen, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Rehnin listalla uusina toimenpiteinä olivat muun muassa ensimmäisen työntekijän palkkausta helpottava yksinyrittäjän tukipaketti, yritysten kehittämiseen tarjottavat innovaatiosetelit ja itsensä työllistämiseen kannustaminen erilaisia sudenkuoppia peittämällä. Ja työttömän ryhtymistä sivutoimiseksi yrittäjäksi pyritään helpottamaan.

Valtioneuvoston tiedote tilaisuudesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miten käy kun sudenkuoppa peitetään..siihen putoaa tietämättään. Mihin on unohtunut nuorten työllisyyshankkeet…

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*