Peruspalveluiden leikkausten seurauksena palveluiden tarve kasvaa lastensuojelussa ja lasten- ja nuorisopsykiatriassa.

MLL:n syyskuussa tekemässä kuntapalvelukyselyssä vanhemmuuden tuki koettiin riittämättömäksi. Kotipalvelua on huonosti saatavissa eikä avunsaantiin vaikeassa perhetilanteessa luoteta.

Lastensuojelun Keskusliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lokakuussa julkaisema raportti ”Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät?” osoittaa, miten tuen antaminen varhain tulee kunnalle edulliseksi.

– Ehkäisevä työ ja lastensuojelun avohuolto ovat hyvin edullisia verrattuna lastensuojelun sijaishuoltoon. On voitu osoittaa, että lisäämällä perheille suunnattua varhaista tukea, esimerkiksi kotipalveluja ja matalan kynnyksen perhetyötä, syntyy välittömiä kustannussäästöjä kunnalle, MLL:n kannanotossa sanotaan.

MLL pitää välttämättömänä, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden määrää lisätään vastaamaan kasvanutta asiakas- ja työmäärää.

– Lastensuojelun asiakasmäärä ja lastensuojeluilmoitusten määrät ovat kasvaneet voimakkaasti, eikä lastensuojelu selviä kasvaneista asiakasmääristä ja tehtävistä. Lastensuojelutarpeen selvityksiä ei kyetä tekemään laissa asetetussa määräajassa, MLL:n kannanotossa huomautetaan.

– Niukat resurssit ovat heikentäneet erityisesti kaikkein vaikeimmassa tilanteissa olevien lasten mahdollisuuksia saada apua ja tukea lain edellyttämässä ajassa ja lapsen edun edellyttämällä tavalla. Lastensuojelussa tulee vahvistaa lasten ja perheiden avohuollon tukea. Näin voidaan edistää lapsen edun toteutumista ja samalla ehkäistä huostaanottoja.

MLL:n kannanotto kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä