Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja lähes 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3-5 kertaa viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat pyytäneet THL:ää selvittämään energiajuomien vaikutuksia lasten terveyteen.

THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunnan suositus on, että kaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Toistaiseksi laki ei kuitenkaan velvoita asettamaan juomien ostamiselle alaikärajaa.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja lähes 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia kolmesta viiteen kertaa viikossa.

7 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä kertoo juovansa energiajuomia lähes päivittäin.

Energiajuomia ei suositella lapsille, sillä ne sisältävät kofeiinia. THL:n mukaan pienikin määrä kofeiinia voi aiheuttaa lapselle tai kofeiiniherkälle aikuiselle kiihtyneisyyttä, sydämentykytystä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta.

Eviran mukaan energiajuomien pakkausmerkinnöissä on olta varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olisin kiinnostunut tietämään, mikä tilanne lakimuutoksen suhteen on? Onko edistystä…

  2. Esa on hiilipapotettua kamelin kusta
    T: EsJontte

  3. *hapotettua

    Käsi tärise kun jonne pärisee

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä