Myyntipäällikkö Jerry Leppilampi arvioi, että musiikin harrastaminen poistaa hyvin stressiä. Kuva: Markus Sommers

– Totta kai! Uteliaisuudesta halusin kokeilla!

Puhelupalvelusihteeri Jarmo Hämäläinen on yksi Kuopion kaupungin työntekijöistä, joka pani innolla merkille kaupungin uuden kädenojennuksen työntekijöilleen. Joulun alla kaupunki tarjosi mahdollisuutta opiskella musiikkia Rockwayn videokurssien kautta. Video-opetuksen avulla pääsee liikkeelle aivan laulun ja soiton alkeista, mutta myös edistyneemmille harrastajille löytyy opetusta.

– Itse valitsin sieltä laulun ja sieltä erikseen CVT-tekniikkaan perehtyneen opettajan Elina Hjeltin, kertoo Hämäläinen.

Hän on ennättänyt käydä jo yli kymmenellä ”tunnilla” ja saada kaipaamaansa lisäopetusta lauluun.

– Harrastan laulua rytmimusiikin puolella bändissä ja soitan myös eri instrumentteja kuten huilua, saksofonia, kitaraa, bassoa ja pianoa, luettelee Hämäläinen.

Luulisi, että monipuolinen muusikko ei kaipaa tämän tyyppistä opetusta enää?

– Ihan mielenkiinnosta osallistun ja katson mitä uutta siellä on. Kiva myös seurata opetusta livenä, perustelee Hämäläinen.

Kokeilemisen arvoinen kitara.

Henkilöstö yllättyi

Kuopiossa uusi henkilöstöetu tarjoiltiin työntekijöille eräänlaisena jouluyllätyksenä. Uutinen kaupungin sisäisessä verkossa levisi nopeasti ja aiheesta kiinnostuneita löytyi runsaasti. Mistä idea sitten lähti?

Henkilöstöjohtaja Anu Tiikasalo saa työnsä puolesta paljon erilaisia tarjouksia työntekijöille räätälöidyistä työhyvinvointipalveluista ja -tuotteista. Rockwayn tarjoama musiikinopetus sai pysähtymään.

–  Mietin, että meillä on tarjolla liikunta- ja kulttuurijuttuja, mutta tällainen musiikinopetus voisi olla hauska juttu. Kun henkilöstön kehittämispäällikkö oli samaa mieltä, lähdimme viemään asiaa eteenpäin.

Työhyvinvointia pohtiva työryhmä käsitteli asiaa ja totesi, että asia on kokeilemisen arvoinen.

–  Meille oli jäänyt vähän ylimääräistä rahaa käyttämättä ja ajateltiin, että tätä voi testata puolen vuoden jaksona. Se olisi uudenlainen, matalan kynnyksen mahdollisuus musiikin opiskeluun.

Lisenssi mahdollistaa myös perheenjäsenten osallistumisen, mitä pidettiin erittäin hyvänä ajatuksena.

– Siellä on eri instrumentteja ja päteviä opettajia Anssi Kelasta Erja Lyytiseen ja Lenni-Kalle Taipaleesta Marzi Nymaniin. Kukin voi joko verestellä vanhoja taitoja tai lähteä ihan alkeista, vinkkaa Tiikasalo.

Hän uskoo musiikin hyvää tekevään voimaan, kuten moni asiantuntijakin.

– Musiikki voi helpottaa stressiä, kehittää luovuutta ja parantaa keskittymiskykyä. Uskon, että tämä kiinnostaa monen alan tekijöitä ja varmasti esimerkiksi päiväkotien ja koulujen työntekijöitä, joilla musiikkiharrastuksesta on hyötyä työssäkin.

Oppitunnin aiheena on loopper-pedaalien käyttö.

Video-opetusta jo 17 vuotta

Rockway on kotimainen, musiikin verkko-opetusta jo 17 vuotta harjoittanut yritys. Laajuudessaan suomalaisyritys on Euroopan suurin ja se on tavoittanut jo yli 150 000 yksityistä musiikinharrastajaa.

–  Viime syksystä lähtien olemme tarjonneet palvelua myös yrityksille ja yhteisöille, erilaisille organisaatioille ja järjestöille. Tällöin hinta per lisenssi on edullisempi, kertoo myyntipäällikkö Jerry Leppilampi Rockwaysta.

Rockway on saanut asiakkaikseen perinteisesti kirjastoja ja lukioita, jotka haluavat satsata musiikinopetukseen monipuolisesti. Palvelua myyvä Leppilampi muotoilee toimintaidean yksinkertaisesti.

–  Se on vähän kuin musiikinopetuksen Netflix. Ostat kuukauden, kolme kuukautta, puoli vuotta tai vuoden, jolloin pääset palveluun millä tahansa päätelaitteella.

Video-opetus on kuvattu yhtiön omalla studiolla ja mukana on laaja joukko musiikin ammattilaisia. Valikoimassa on satoja kursseja akustisen kitaransoiton alkeista sähkökitarakomppeihin ja nuotinluvun perusteisiin.

– Instrumenttien lisäksi mukana on laulua, säestystä, musiikin teoriaa. Yli 150 opettajaa on käynyt tekemässä oppitunteja, joista muodostuu opetuspolkuja. Voi aloittaa aivan nollasta tai siirtyä suoraan korkeammalle tasolle.

Video-opetuksessa on myös käytännöllinen ja henkilökohtainen linja: kirjautumalla palveluun voi aina jatkaa samasta kohdasta mihin jäi edelliskerralla.

–  Siinä mielessä ei haittaa, vaikka oppitunti jää kesken.

Leppilampi jatkaa samaa musiikin hyvää tekevien ominaisuuksien luetteloa, jonka jäljillä oli myös henkilöstöjohtaja.

–   Parin-kolmenkymmenen minuutin opiskelu muutaman kerran viikossa saa työasiat ja murheet unohtumaan totaalisesti. Musiikin harrastaminen vaatii keskittymistä ja se on mainio stressinpoistaja, uskoo Leppilampi.

Kitaraopettaja Lasse Parkkila (taustalla) valmistautuu opetusvideon kuvauksiin markkinointipäällikkö Ari Latvalan kanssa.

Kokeilulle jatkoa?

Kuopiossa käyttöön otettiin kokeilujakso, jonka hinta liikkuu muutaman tuhannen euron tuntumassa. Jatkosta ei ole vielä päätetty.

– Kokeilu päättyy toukokuun lopussa, emmekä ole vielä päättäneet jatkosta, kertoo Tiikasalo.

Kuopiossa voi jo e-passilla maksaa elokuvia, teatteria ja festarilippuja, museon pääsymaksuja ja tietenkin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä palveluja. Musiikin opetus on uusi aluevaltaus, jonka vastaanottoa nyt seurataan.

–  Tärkeintä on, että työstä palautumiseen löytyy riittävästi keinoja, muitakin kuin liikuntaa.

Puhelupalvelusihteeri Jarmo Hämäläinen toivoo, että kokeilu saa jatkoa. Vilkaisu Rockwayn sivuille osoittaa, että opeteltavaa riittää biisinteosta kitarasoundien kurssiin.

– Ilman muuta! Luulen että itsellä tulee kyllä käytettyä palvelua, sanoo Hämäläinen.

Teksti: Outi Airola
Kuvat: Markus Sommers

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä