Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen puolustaa Oulun ja Kazakstanin pääkaupungin Astanan tekemää ystävyyskaupunkisopimusta.


Oululainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arvosteli torstain Kalevassa sopimusta voimakkaasti, koska Kazakstanin ihmisoikeustilanne on heikko. Jaakonsaaren mielestä päätös solmia ystävyyskaupunkisopimus on erikoinen, koska ihmisoikeustilanne heikkenee Kazakstanissa koko ajan.

Myös kunnilla pitää Jaakonsaaren mukaan olla arvoja, ja hänestä on kummallista, että Oulun kaupunki lähtee hakemaan yhteistyösuhteita Kazakstanin kanssa.

Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen mukaan kritiikki on yllättävää: hänestä Oulu noudattaa Suomen virallista kantaa ja eurooppalaista lainsäädäntöä. Pennanen oli mukana torstaina päättyneellä presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulla Kazakstaniin. 

– Kazakstan on nuori valtio, ja tässä lähdetään nimenomaan viemään elinkeinoelämän ja kehittämisen kautta demokratiaa eteenpäin, Pennanen kommentoi asiaa lentokentällä heti Kazakstanista palattuaan.


Pennasen mukaan on olemassa muita maita, joissa ihmisoikeustilanne on vielä Kazakstania huonompi ja joihin tehdään kauppaa. 

Hänestä Astana on kehityspolulla eikä eristäminen kannata. Ystävyyskaupunkisopimuksessa Oulun ja Astanan välillä lähinnä linjataan

Pennasen mukaan, että ollaan mukana kehittämässä eri osa-alueita ja elinkeinoja ja yrityksille tarjotaan mahdollisuus yhteistyöhön.

Kaupunginjohtaja muistutti, että ystävyyskaupunkisopimuksessa on kaupunginhallituksen yksimielinen päätös.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä