Sote-alan järjestöt haluavat mukaan uudistuksen valmisteluun. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE ei kannata itsehallintoalueiden muodostamista nykyisten maakuntien pohjalle.

SOSTE katsoo kannanotossaan, ettei 18/15-malli ole paras mahdollinen, koska osa alueista jää liian pieniksi selvitäkseen tehtävistään.

Uudistuksessa on SOSTEn mielestä keskityttävä ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen sekä tuotannon ja rahoituksen kysymyksiin. Vaarana on, että muiden tehtävien liittäminen itsehallintoalueuudistukseen heikentää tärkeimmän eli varsinaisen sote-uudistuksen onnistumista.

SOSTE haluaa alan ammattilaiset enemmän mukaan uudistuksen valmisteluun.
– Jos halutaan saavuttaa uudistuksen tavoitteet, järjestöjen asiantuntemusta ei voi ohittaa sote-uudistuksessa. Palvelulupauksen määrittelyssä pitäisi edetä ripeästi, sen laadinnassa järjestöt edustavat palveluja käyttävän ihmisen ääntä, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

– Jotta palveluketjuista aidosti saadaan toimivia, niiden rakentamista ei saa jättää vain byrokraattien tehtäväksi, Kiukas sanoo.
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 260 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*