Olohuonetentit ovat yleistynyt esiintymisareena ehdokkaille. (Kuva: Ville Miettinen)

Kokenut partiolainen, tunnettu lääkäri ja vaikka aktiivinen urheiluseuralainen pääsevät todennäköisemmin läpi kuin ehdokas, jolla ei ole laajoja ja monipuolisia verkostoja ja arvostusta entuudestaan, arvioi kuntavaaliehdokkaiden menestysmahdollisuuksia johtava asiantuntija Heli Suominen viestintätoimisto Milttonista.

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat aina olleet ehdokkaalle tärkeitä, mutta ne ovat entisestään korostuneet.

– Ylen Vaaligalleria ja somen videobuumi korostavat ehdokkaan esiintymistaitoa. Myös hieno uusi ilmiö, olohuonetentit, korostaa sitä kuinka hyvin ehdokas pärjää esiintymistilanteessa kilpailijoiden rinnalla ja yleisön edessä. Silti kuntavaaleissa edelleen hyvin oleellista on erittäin aktiivinen jalkatyö ja ihmisten kohtaaminen kasvotusten, Suominen sanoo.

Politiikkaan kylmiltään tulevien kannattaa kehittää myös paksunahkaisuutta: voimakasta arvostelua on luvassa teki mitä tahansa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ilmaisia somekanavia käyttämällä ehdokas voi tavoittaa laajat joukot ja puhutella äänestäjiään suoraan tavallisissa arkipäivän asioissa. Näissä vaaleissa sosiaalisen median koulutuksille onkin ollut merkittävästi aiempia vaaleja enemmän kysyntää.

 

Suorat sanat vakuuttavat

Pitkän linjan viestintävaikuttaja Matti Saarinen viestintätoimisto Kreabista pitää menestyvän ehdokkaan olennaisimpana piirteenä selkeää puhetta. Välttelevä kaunokieli sopii huonosti tähän aikaan.

– Eliitin ongelma kiteytyy selkopuheen puuttumiseen. Populistit saavat vaikutusvaltaa kaikkialla kun he sanovat suoraan, miten asiat ovat.

Saarinen huomauttaa, että jos eliitti ei opi muuttamaan puhetapaansa, kansa äänestää kaikkialla ”väärin”.

Miten sanoo on tärkeämpää kuin mitä sanoo. Nekin, jotka puhuvat mitä sylki suuhun tuo, vetoavat kuulijoihin. Saarisen mukaan tunne voittaa aina.

– Myös ehdokkaan ominaisuudet voivat olla äänestäjälle hyvinkin ratkaisevia. Ehdokkaan valinnan voi ratkaista sukupuoli tai sukupuolinen suuntautuminen, maahanmuuttajatausta tai harrastus.

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 4/2017.

TEKSTI: MARJA MARTIKAINEN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*