Johtajasopimus luo pelisäännöt – Sopimuksesta päättäminen valtuustossa saa kannatusta
Johtajasopimuksesta päättäminen valtuustossa lisäisi avoimuutta ja luottamusta, sanoo aiheesta väittelevä tutkija. (Kuva: Ville Miettinen)
Kuntien johtajasopimukset tulevat pakollisiksi kesäkuussa 2017. Johtajasopimuksen tarkan sisällön kunnat ja kuntajohtaja voivat sopia keskenään.
Sopimuksessa tulee määritellä muun muassa kuntajohtajan tehtävät ja toimivaltuudet, kuntajohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan välinen työnjako sekä menettelytavat ristiriitatilanteissa ja erokorvaus.
Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala kuvailee johtajasopimusta molemminpuoliseksi pelisääntöasiakirjaksi, joka kertoo, mitä kunnanjohtajalta odotetaan.
– Hyvä johtajasopimus tehdään vuorovaikutuksessa yhdessä luottamushenkilön ja kunnanjohtajan kanssa, sanoo Heusala Kunta.tv:n haastattelussa.
– Tärkeää on, että kun kunnanjohtaja rekrytoidaan, sopimus on heti käytössä, kun virka otetaan vastaan.
Vastikään ensimmäisessä kunnanjohtajapestissään Petäjävedellä aloittanut Eero Vainio kertoo, että hänen johtajasopimuksensa on tehty Kuntaliiton ohjeistuksen ja muiden johtajasopimusten esimerkkien kautta yhdistelemällä.
– Olen pyrkinyt varmistamaan, että siinä on riittävän selkeästi koulutukseen liittyvät asiat, ja yhdessä hallituksen puheenjohtajan kanssa puhuttu työn arviointiprosesseista.
”Valtuustossa päättäminen
lisäisi luottamusta”
Johtajasopimuksista puhuttaessa huomio kääntyy usein esim. luottamuspulan ilmaantuessa ajankohtaiseksi tulevaan erokorvaukseen.
Uuden kuntalain mukaan erokorvausta ei ole pakko sisällyttää sopimukseen. Jos niin kuitenkin tehdään, valtuuston on hyväksyttävä sopimus. Jos korvausta ei sisällytetä, sopimuksen hyväksyy kunnanhallitus.
Heusala siirtäisi koko johtajasopimuksesta päättämisen kunnanhallitukselta valtuustolle.
– Sopimuksen pitää olla synkronoitu niin, että näkyy valtuuston tahtotila ja strategia ja talousarvio.
– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että valtuusto on oikea paikka, mutta tästäkin on erilaisia näkemyksiä.
Johtajasopimuksista 9. syyskuuta Tampereen yliopistossa väittelevä Anu Kurkinen-Supperi on Heusalan kanssa samoilla linjoilla.
Tutkijan mukaan johtajasopimukset jäävät kunnissa suhteellisen pienen piirin asiaksi ja tietoon, eikä valtuustoissa olla kovin hyvin perillä johtajasopimuksista. Valtuustossa päättäminen lisäisi avoimuutta ja luottamusta, Kurkinen-Supperi arvioi tuoreessa Kuntalehdessä.
– Valtuusto kuitenkin valitsee ja irtisanoo kunnanjohtajan, joten mielestäni on hullunkurista, ettei se olisi mitenkään tekemisissä johtajasopimuksen kanssa.
Lisää johtajasopimuksesta Kuntalehdessä 8/2016, jonka teema on johtaminen
Lue myös:
Kittilä aikoo maksaa Anna Mäkelälle 135 000 euron korvaukset
Pääkirjoitus: Kuntajohtajan happotesti
Vahvalla virkajohtajuudella vankka kannatus kunnissa
”Kyläpiällikkö” lähtee, valmentaja tulee
Katso Anne Heusalan ja Eero Vainion haastattelu: