Julkisen sanan neuvosto on antanut puhtaat paperit Komiat-lehdelle ja Ilkka-Pohjalaiselle, jotka viime keväänä uutisoivat näyttävästi Kauhavan ex-kaupunginjohtaja Markku Lumion sopimattomaksi koetuksi käytöksestä laivaristeilyllä. Lehtien uutisoinnista JSN:lle kanteli nainen, joka oli tehnyt kaupunginhallituksen puheenjohtajalle huomautuksen kaupunginjohtajan käytöksestä.

Molemmat lehdet mainitsivat uutisoinnissaan Kauhavan kunnallispolitiikassa kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä vaikuttavan naisen nimeltä. JSN katsoo kuitenkin viime viikolla antamassaan ratkaisussaan, etteivät tiedotusvälineet rikkoneet nimen julkaisulla hyvää journalistista tapaa.

-Nimen julkaisu ei ollut henkilön asemaan nähden kohtuutonta. Tapauksella oli paikallisesti poikkeuksellista merkitystä, eikä jutussa ollut erityisen arkaluonteisia yksityiskohtia, JSN:n nettisivuilla todetaan.

Näyttävän uutisoinnin ja lopulta kaupunginjohtajan eron aiheuttaneet tapahtumat sattuivat Kauhavan kaupunginhallituksen Uumajaan suuntautuneella matkalla maaliskuussa 2022. Naispuolinen kaupunginhallituksen jäsen koki joutuneensa kaupunginjohtajan epäasiallisen käytöksen kohteeksi ja teki matkan jälkeen asiasta kirjallisen valituksen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Asian uutisoinnista tekemissään kanteluissa nainen toi esiin sen, kuinka hänen nimen ilmitulo lehtien uutisoinnissa aiheutti kiivasta keskustelua Kauhavalla ja erityisesti nettipalstoilla. Nainen oli Komiat-lehden päätoimittajalle kieltänyt nimensä julkaisun, koska pelkäsi, että hänestä tulisi hallituksen jäsenenä koko kaupungin puheenaihe ja että kaupunginjohtaja saisi kostaa hänelle ilmoituksen tekemisen.

Merkittävä rooli kuntapäättäjänä

Molempien lehtien päätoimittajat painottivat Julkisen sanan neuvostolle antamissaan vastineissa sitä, että kantelija tekemä kirjallinen huomautus käynnisti kaupunginjohtajan erottamisprosessin. Kun kantelijana oli vielä Kauhavan johtaviin luottamushenkilöihin kuuluva kaupunginhallituksen jäsen, niin nimen julkaiseminen oli perusteltua.

-Päätös kantelijan nimen julkaisusta samassa yhteydessä tehtiin sen jälkeen, kun oli käynyt selville, että kantelijan kaupunginjohtajasta tekemä valitus oli käynnistänyt saman tien prosessin, joka hyvin todennäköisesti johtaisi kaupunginjohtajan virkasuhteen päättämiseen, toteaa Komiat-lehden päätoimittaja Marianne Lähde JSN:lle antamassaan vastineessa.

Myös Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila toi antamassaan vastineessa esiin myös kantelijan roolin kunnallisessa päätöksenteossa. Mantilan mukaan kyse on johtotehtävästä, joka vaatii keskimääräistä korkeampaa paineensietokykyä myös kielteisen julkisuuden suhteen.

Päätoimittaja Mantilan mielestä lukijoiden oli oleellista myös tietää, että kaupunginjohtajaa syytti epäasiallisesta käyttäytymisestä nimenomaan kaupunginhallituksen jäsen. Koska kaupunginhallituksen jäsenten määrä on rajallinen, nimen kertomatta jättäminen olisi päätoimittajan mukaan saanut aikaan epäilyn kaikkien jäsenten ylle.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa.

JSN ratkaisu Komiat-lehti

JSN ratkaisu Ilkka-Pohjalainen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*