Marianne Pekola-Sjöblom (vas.) ja Sini Sallinen Kuntajohtajapäivillä Hyvinkäällä. Molemmat ovat perehtyneet luottamuksen ja epäluottamuksen syntyyn. Kuva: Tommy Pohjola

Luottamuksen rakentaminen kuuluu jokaisen kunnanjohtajan tehtäviin, mutta yhtä lailla se on hänen esihenkilönsä eli kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävä.

Hyvinkäällä 15.-16.8. järjestettävillä Kuntajohtajapäivillä kerätään kokemuksia ja hyviä ideoita luottamuksen rakentamiseen ja palauttamiseen kuntien toiminnassa ja päätöksenteossa.

Usein perimmäinen syy luottamuspulaan ei ole kunnanjohtajan toiminnassa, mutta niinkin voi joissakin tapauksissa olla, toteaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sini Sallinen.

Hän kertoo, että jatkuva luottamuksen puute voi kertoa jumittuneesta toimintakulttuurista. Kun epäilyt ja epäluottamus kunnanjohtajan toiminnasta jatkuvat ja jatkuvat ja vaikka työskentelytapaoja on yhdessä parannettu, käsillä saattaa olla epäluottamuksen kierre. Jumiutuneesta toimintakulttuurista voi kertoa myös kymmenen vuotta sitten tehtyjen päätösten vatvominen.

– On tervettä on arvioida niin kunnanjohtajan kuin luottamushenkilöiden toimintatapoja ja kehittää yhteisiä valmistelu- ja päätöksentekoprosesseja. Mutta jos mikään toimintatapojen parantaminen ei koskaan riitä, on luottamushenkilöiden syytä pysähtyä pohtimaan, mistä oikeastaan on kyse. Ongelma ei tällöin useinkaan ole yksin kunnanjohtajan toimintatavoissa vaan jumiutuneesta toimintakulttuurista.

Kuntaliiton Kuntajohtajien työhyvinvointikyselyissä on voitu todeta, että esimerkiksi mahdolliset kokemukset häirinnästä ja epäluottamuksesta sekä päätöksentekoilmapiiriin liittyvät kysymykset vaikuttavat kuntajohtajien jaksamiseen, kertoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Hallituksen puheenjohtaja katalysaattori

Jotta kunnan päätöksentekoprosessi toimii, vaaditaan hyvää ja luottamuksellista yhteistyötä viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien välillä.

Sallinen mainitsee, että erityisesti hallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan avoin, luottamuksellinen ja toisiaan tukeva yhteistyö on tärkeää, kun nostetaan esiin toimintakulttuurin kehittämistarpeita.

Taustalla pieniä arkisia asioita

Epäluottamuksen siemen syntyy usein pieneltä tuntuvasta arjen asiasta ja tulkintavirheestä, joka leviää esimerkiksi luottamushenkilöiden keskuudessa. Tärkeää on tunnistaa ne arkipäivän kokemukset, jotka ovat aiheuttaneet epäluottamisen siemeniä.

Mitä konkreettista kuntajohtajat ovat tehneet luottamuksen rakentamiseksi ja mitkä niistä hyväksi havainneet? Teemaa puretaan Kuntajohtajapäivien kolmessa työpajassa.

– Keräämme hyviä ideoita ja aiomme jakaa niitä kuntiin myöhemmin, Sallinen kertoo.

Kuntajohtajapäivillä Hyvinkäällä 15.–16.8.2024 käsitellään kuntien elinvoimaa, kuntajohtajan työtä ja kuntien roolia muuttuvassa tilanteessa. Tämän vuoden teemoina ovat muutos, johtaminen ja turvallisuus. Tapahtuman järjestävät Suomen Kuntaliitto ja FCG Finnish Consulting Group.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*