Lauri Lyly, sd., aloittaa Kuntaliiton hallituksen uutena puheenjohtajana ensi vuoden alussa. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Lauri Lyly, sd, aloittaa Kuntaliiton hallituksen uutena puheenjohtajana ensi vuoden alussa. Hänellä on vahva luottamus kuntien yhtenäiseen päätöksentekoon.

– Tärkeimpinä tavoitteina ovat kuntien toimintaedellytysten ja kuntalaisten palvelujen varmistaminen sekä kehittäminen muuttuvassa toimintaympäristössä. Tavoitteena on laajasti hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, Lyly sanoo.

Hyvinvointialueilla on kuntien kanssa samaan suuntaan virittyneitä asioita, kansanedustaja ja Tampereen kaupungin entinen pormestari huomauttaa.

 – Toivon, että jossain aikaikkunassa hyvinvointialueilla ja kunnilla on yhteistä edunvalvontaa. Kunnat ovat ihmisen arjen ja hyvinvointialueiden tärkein kumppani, ei valtio.

Kuntaliiton valtuuskunnan syyskokouksessa perjantaina selvisi myös, että kokoomuksen Henrik Vuornos Espoosta aloittaa saman tien Kuntaliiton hallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Turvana ammattitaitoinen henkilöstö

Kuuden vuoden ajan liiton hallituksen jäsenenä vaikuttanut Lauri Lyly kokee olevansa osana hienoa ja ammattitaitoista edunvalvontaorganisaatiota.

– Haasteet ovat kunnille suurelta osin yhteisiä. On maan hallituksessa ketä vaan, niin edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä tehdään toimintaympäristön muutoksen kautta ja kulloisenkin hallituksen tekemisen kautta.

– Haemme Kuntaliiton hallituksessa asioihin yhteistä linjaa ja yhteisiä ratkaisuehdotuksia, jotta ajamillemme asioille tulee uskottava ja pitkäjänteinen linja.

Yhteisten näkemysten hakemisessa ja saavuttamisessa on onnistuttu tähän mennessä hyvin, Lyly arvioi.

– Iso kiitos siitä kuuluu ammattitaitoiselle henkilöstölle.

Lyly haluaa puheenjohtajana vaalia sitä uskottavuutta ja vaikuttavuutta, jota kuntien edunvalvonnassa on onnistuttu tekemään.

– Puolueilla on erilaisia näkökulmia, jotka voivat tuoda jännitteitäkin. Pystymme tarkastelemaan neutraalisti eri näkökulmia ja arvioimaan niihin liittyviä vaikutuksia. Se on sitä perinnettä, että vaikeistakin asioista puhutaan.

– Kuntaliiton hallituksessa ja valtuuskunnassa on valtava määrä yhteiskunnallista osaamista eri puolueista, ja sitä osaamista myös hyödynnämme. Hallituksen ja valtuuskunnan jäsenet voivat jakaa myös puolueidensa sisällä kuntia koskevaa tietoa eteenpäin. Tietoa menee molempiin suuntiin.

Vauhtia riittää

Kunnat ovat olleet isojen muutosten keskellä ja muutosvauhti jatkuu edelleen kovana.

– Julkisissa palveluissa on tapahtunut isoja rakenteellisia työnjakomuutoksia. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille tämän vuoden alussa. Työnvälitykseen liittyvät palvelut, TE-toiminnot, siirtyvät valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa.

– Tämä kaikki vaatii uudistumista, kun palveluvalikko muuttuu ja uutta tulee tilalle. Se vaatii uuden oppimista, uudenlaisia tapoja tehdä työtä ja se vaatii yhteistyötä.

Tärkeitä etuja on valvottavana

Valtionosuuksien tulevaisuus on puhuttanut paljon kuntien edustajia viime aikoina. Kuntakentällä on alettu toipua valtionosuuksien yllätysleikkausten aiheuttamasta järkytyksestä, kun valtiovarainministeriö valmisteli nopeasti lain, jolla leikkaukset lykätään alkamaan vuodesta 2025 eteenpäin.

– Onneksi maan hallitus siirsi leikkauksia, ja niitä ei tule ensi vuonna, vaan kolmen seuraavan vuoden aikana.

Lyly huomauttaa, että hallitus on luvannut kompensoida kunnille valtionosuuksissa tapahtuvat leikkaukset.

– Valtionosuusjärjestelmää pitää myös uudistaa lähivuosina ja siinäkin yhteydessä liitolla on tärkeä edunvalvojan rooli, Lyly näkee.

Lyly painottaa, että Kuntaliitto on kuntien edunvalvojana myös kuntalaisten edunvalvoja. Kuntaliitto ajaa niin suurten kuin pientenkin kuntien etuja, eri puolilla Suomea vaikuttaen.

Lylylle on työurallaan kertynyt kokemusta edunvalvojana. Hän toimi SAK:n puheenjohtajana vuosina 2009–2016 ja SAK:n edunvalvontaosaston johtajana 2004–2009.

Kuntaliiton hallitus edustaa Kuntaliittoa ja huolehtii liiton hallinnosta ja taloudesta.

Joona Räsänen, sd., jatkaa Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana vuoden loppuun asti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä