Anna-Kaisa Ikonen muistutti eduskunnassa myös siitä, että hallitus vahvistaa "lievästi" kuntataloutta eikä suinkaa heikennä sitä esimerkiksi valtionosuusleikkauksilla, kuten keskustelussa väitettiin. Kuva eduskunnan verkkolähetyksestä.

Maakuntavero ei kuulu hyvinvointialueiden rahoituksen kokonaisuuteen, muistutti kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., eduskunnan täysistunnossa tiistaina hallitusohjelman kirjauksesta.

Maakuntavero on palannut keskusteluun, kun kun ratkaisuja alueiden yhä syveneviin talousvaikeuksiin haetaan kaikin keinoin.

-Maakuntavero kohottaisi kokonaisveroastetta, se veisi selkeyttä verotusjärjestelmältä. Se vaatisi myös aika isot tasaukset edelleen.

Maakuntaveromalli toimisi myös alueita epätasa-arvoistaen, Ikonen sanoi.

-Täällä Kehä kolmosen sisällä on yhdellä veroäyrillä paljon helpompi koota rahoitusta kuin jos mennään niille alueille, joilla toisaalta palvelutarpeet ovat paljon kovempia. Siellä yhdellä veroäyrillä saadaan paljon vähemmän rahaa koottua. Ja tämä saattaisi johtaa siihen, että eri alueiden välillä verotuksen taso ja palvelujen taso lähtisivät eriytymään entisestään.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, ps., kommentoi maakuntaveroa. Juuso muistutti hallintorakenteen ongelmasta.

-Vastuu on hyvinvointialueilla mutta rahat tulevat valtiolta. Kyse ei ole oikeasta itsehallinnosta. Tämä rahoitusmalli ei takaa aitoa itsehallintoa.

Juuso totesi, että maakuntaveron selvittämistä voisi jatkaa – mutta seuraavan tai sitä seuraavan hallituksen toimesta.

Juttua muokattu 16.2. klo 10.35: Korjattu Kaisa Juuson puolue.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Apuva. Kyllä sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on perussuomalaiben. Ei sos.dem.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä