Kuva: Laura Oja
- Nostan Alexander Stubbille hattua. Jos ihminen päättää, että hän tekee kahdeksan tuntia töitä, viettää kahdeksan tuntia vapaa-aikaa ja nukkuu kahdeksan tuntia, niin hienoa. Juuri näin meidän kaikkien pitäisi tehdä ja mielellään levätä lomat ja vapaa-ajat, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, vas., pöyristyi, kun luki kollegansa, ulkoministeri Pekka Haaviston, vihr., hengästyttävästä työtahdista Helsingin Sanomista. Julkisuuteen levisi viesti aamusta iltaan väsymättä rientävästä ja alaisensa koville panevasta työmyyrästä.

Pekosen mielestä ministeritasollakin pitäisi yrittää näyttää hyvää esimerkkiä työelämästä.

– Meidän pitäisi muuttaa asenneilmapiiriä ja oppia arvostamaan omaa aikaa ja jaksamista. Se on äärimmäisen tärkeää.

Juuri Pekosen ministeriön, STM:n virkamiehet, ovat olleet kovilla edellisen hallituksen sote-valmistelun aikana. Pekosen mukaan hän on nyt puhunut työhyvinvoinnin merkityksestä ja jaksamisesta.

– Jos me olemme ministeriö, joka vastaa työhyvinvoinnista, meidän pitää myös itse olla esimerkkinä eikä niin, että täällä porukka palaa loppuun. Tästä pitää vain puhua, joka tasolla ja joka paikassa.

Pekonen liittää työhyvinvoinnin työllisyysasteen nostamiseen. Hän painottaa, että meillä on valtavan iso ongelma se, että erityisesti nuoret, mutta myös koko väestö uupuu töissä, masentuu ja kärsii mielenterveysongelmista.

– Entistä useampi jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien takia. Jos me haluamme nostaa työllisyysastetta, meidän pitää pystyä huolehtimaan myös niistä, jotka ovat työelämässä.

Pekosen mukaan nyt aletaan jo tunnustaa, että ihmisten hyvinvointiin panostamisella on taloudellisia vaikutuksia.

Hänen mielestään työhyvinvoinnista pitäisi puhua enemmän kuin eläkejärjestelmästä, jossa hänen mielestään ei ole kriisiä. Hän huomauttaa, ettei olisi valmis siihen, että eläkkeiden tasoa alettaisiin laskea.

– Se kuulostaa epäreilulta. Myös eläkeiän mekaaniseen nostoon olen koko ajan suhtautunut kriittisesti. Enemmän meidän ongelmamme tällä hetkellä on ihmisten työssäjaksaminen, työhyvinvointi ja työkyvyn ylläpitäminen.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 10/2019 (ilm. 10.10).

Martta Nieminen
Martta Nieminen
martta.nieminen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Joo ja muut ministerit ja kansanedustajat teekkään juuri mitään. Palkkaavat avustajia tekemään työt.

  2. Ministeri Pekonen on aivan oikessa. Toivota jaksamista niin ministerille,kuin kuin myös muille politikkan parissa työskenteleville.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*