-Kunnanjohtaja on maailman tärkeimmässä työssä, Petra Theman (vas.) sanoo. Tuomas Hirvonen (keskellä) toivoo kuntien "exit plania" eli keskustelua siitä, kuinka suuri määrä kuntia on todella tarpeen. Kuva: Marko Pekkanen

Voiko kuntajohtaja menettää luottamuksen sormennapsautuksella? Miten luottamus ansaitaan, miten sitä vaalitaan? Mikä kuntajohtajan työssä viehättää? Miten siinä voi onnistua?

Muiden muassa näihin kysymyksiin vastauksia pohtivat Valiokunta-podcastin tuoreessa, kuntajohtamista käsittelevässä jaksossa HM Tuomas Hirvonen, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi ja Raaseporin kaupunginjohtaja Petra Theman.

Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtajaksi vuosille 2024-25 vastikään valittu Tuomas Lohi pitää valitettavana sitä, että kunnanjohtajan työstä uutisoidaan usein negatiivisesti.

-Usein uutiset liittyvät kunnanjohtajan epäluottamukseen tai irtisanoutumisiin. Mutta samaan aikaa valtaosa kuntajohtajista kokee työhyvinvointina oikein hyväjksi ja olonsa energiseksi – eli ovat työtyytyväisiä. Tämä näkyy harmillisen vähän julkisessa keskustelusssa.

Vesilahden kunnanjohtajana tammikuusta 2019 elokuuhun 2023 toiminut Tuomas Hirvonen ei pidä kuntajohtajan työn mainetta erikoisen hyvänä.

-Mutta tämä on meidän omissa käsissä, miten aletaan markkinoida alaa.

-Se mistä ei puhuta riittävästi, on että toimintaympäristö on äärimmäisen sekava. Hyvivnointialueet alkavat vallata kunnista suunnittelutehtävää. Varmaan kuntalaisille tulee sekava olo, että mihin tässä oikein ollaan menossa. Vaadittaisiin isompia linjauksia ja tulevaisuuteen katsomisen taitoa.

Aiemmin ulkoministeriön palveluksesssa mm. diplomaattina toiminut Petra Theman aloitti Raaseporissa kesällä 2022. Valiokunnassa Theman muistuttaa siitä, kuinka tärkeiden asioiden äärellä kuntajohtaja toimii.

-Voin ihan sydämestäni sanoa, että en näe maailman tulevaisuuden tai Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeämpää tehtävää kuin kuntajohtajan tehtävä. On vaikea ajatella, että isoja ongelmiamme ratkottaisiin muilla tasoilla. Se on syy, miksi olen siirtynyt vlatiolta kuntasektorille. Ymmärsin yhtäkkiä, että teen oikeasti sille asialle jotain, mistä ulkoministeriössä puhun

-On hämmentävää, miten vähän puhutaan kaupunkien johtamisesta. Miten vähän sitä on tutkittu, jos verrataan yksityisen sektorin johtamiseen.

Theman kertoo myös podcastissa, millaisen diplomatiasta oppimansa keinon hän on ottanut käyttöön Raaseporissa luottamuksen rakentamisessa.

Kuuntele Valiokunta Spotifyssa, SoundCloudissa, Suplassa tai iTunesissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnat tarvitsevat edelleen rohkeita kunnanjohtajia jotka uskaltavat johtaa.Kunnissa on käytettävä hyväksi toistensa vahvuuksia ja ymmärtävä kavereiden heikkouksia.Kunnat ovat tulevaisuudessa lujilla t, sillä kunnat eivät ole tulevaisuudessa mitään päiväkoteja vaan taistelevat olemassa olostaan.Tapaus Kolari oli surullinen esimerkki kunnanjohtaja Tikkala ei enään palannut enään kuntaan vaikka voitti korkeimmassa hallinto oikeudesta.Johtaja lähti ongelmat jäi, sote puolitti liikevaihdon joten hallinto mutta vanha organisaatio jäi.Samat ongelmat koko kunta alalla.
    Unto Frimq

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä