Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi rakennuksen energiatodistuksesta. Jatkossa energiatodistus tarvittaisiin myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa. Energialuokitus tulee ilmoittaa myös myynti- ja vuokrausilmoituksissa.
 
Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa.
 
– Uudistuksen myötä myös vanhan pientalon ostaja ja vuokraaja voi vertailla eri rakennusten energiatehokkuutta valintaa tehdessään. Tärkeää on myös se, että uusi todistus sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen, joista on hyötyä sekä nykyiselle että tulevalle asukkaalle, sanoo asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.
 
Siirtymäaika ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille
 
Uudistetut energiatodistukset tulevat käyttöön vaiheittain. Uusia todistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa.
 
Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen. Lisäksi muutamille muille rakennustyypeille ehdotetaan siirtymäaikoja.
 
Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille, suojelluille tai pienille, alle 50 m² kokoisille rakennuksille.
 
Energialuokan vertailu tuttu kodinkoneista
 
Rakennuksen energiatehokkuus määritellään energiatodistuksessa samalla tavalla kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiamääräyksissä. Energialuokitus pohjautuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiankulutuksesta painotettuna eri energiamuotojen kertoimilla.
 
Energiatodistus on jatkossa voimassa 10 vuotta. Käytännössä sen tekemisen voi yhdistää muuhun rakennuksesta tehtävään asiantuntija-arvioon, kuten kuntoarvioon.
 
Uudistus on osa EU:n uusitun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallista toimeenpanoa. Lait on tarkoitus saada voimaan alkuvuodesta 2013.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä