Suomi on menossa sote-uudistuksessaan tyystin toiseen suuntaan kuin ne monet hyvinvointivaltiot, joiden tutkimusohjelmissa painotetaan hajasijoitus-  ja paikallistason vahvistamista ja pienten organisaatioiden politiikkaa, sanoo Kokkolan yliopistokeskuksen professori Aila-Leena Matthies Yle Keski-Pohjanmaan haastattelussa.

Matthies on perehtynyt kansainväliseen sosiaalityöhön. Hänet valittiin juuri eurooppalaisten korkeakoulujen sosiaalityön opetuksen kehittämistä ajavan järjestön hallitukseen. Verkostoon kuuluu yli 300 korkeakoulua.

– Suomi on tekemässä niitä virheitä, joista muut ovat jo palaamassa, Matthies kiteyttää.

Hän pitää edesvastuuttomana sitä, millainen määrä voimavaroja uudistuksiin on laitettu jo kymmenen vuoden ajan.

– Ehkä nyt voisimme viheltää pelin poikki ja sanoa, että nyt on seitsemän vuotta yritetty. Nyt voisimme ottaa kiinni sen tason, missä olemme olleet ja mihin muut maat pyrkivät, toki kaikki uusi tutkimustieto siihen yhdistäen.

Matthies pelkää, että finanssikriisin murroksessa sosiaalityöstä on tulossa ihmisten valvonnan ja kontrolloinnin väline.

Professorin mielestä on vanhainaikaista ajatella, että jatkuva talouskasvu ratkaisee Suomen ongelmat.

– Pitäisi myös katsoa, ketkä tästä kriisistä hyötyvät, mihin varat hupenevat. Voitot ovat kuitenkin kasvaneet joillakin tahoilla.

Professori Matthiesin haastattelu Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä