Savonlinna haluaa vuonna 2022 Sosterilta viisi miljoonaa pienemmän laskun. Ja sellainen suurimmalle maksajalle pyritään ojentamaan viimeisenä kuntayhtymävuonna. (Kuva: Sosteri)

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän eli Sosterin on etsittävä ensi vuonna toiminnastaan viiden miljoonan miljoonan euron säästöt yt-neuvottelujen kautta. Savonlinnan kaupunki ilmoitti hyvissä ajoin, että sen kohdalle osuva kuntalaskutus voi olla vuonna 2022 enintään 146,5 miljoonaa euroa. Ja kun kuntayhtymän hallitus päätti taipua Savonlinnan tahtoon, niin edessä ovat yt-neuvottelut.

Savonlinna on selvästi suurin kuntayhtymän kunnista, sillä Sosterin kuntalaskutus vuoden 2022 talousarviossa yhteensä 161,7 miljoonaa euroa. Muut jäsenkunnat eivät esittäneet Sosterille vastaavia tiukkoja säästötavoitteita, joten ensi vuoden aikana tavoitellaan erityisesti Savonlinnan asettaman kuntalaskutustavoitteen toteutumista. 

Kuntalaskutus laskuun

Viime vuonna Sosterin toteutunut kuntalaskutus 162,8 miljoonaa ja tämän vuoden osalta talousarvioon on kuntalaskutuksen suuruudeksi arvioitu 167,7 miljoonaa euroa. Viisi miljoonaa on paljon rahaa säästettäväksi. Etenkin kun ihmiset pitää hoitaa ja palveluiden on pyörittävä.

-Tasapainotettava summa on iso Sosterille ja se vaatii kuntayhtymähallitukselta talousarviovuoden alkupuolella ja aikana useita jatkotoimia- ja päätöksiä. Ymmärrämme kuitenkin myös Savonlinnan kaupungin tilanteen, sillä hyvinvointialueuudistus uhkaa vaikeuttaa kuntien toimintaa merkittävästi. Kaupunki on todennut, että se ei selviä tulevista velvoitteistaan, jos sen sote-menot ovat tässä siirtymävaiheessa kovin korkeat, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Reima Härkönen (kesk.) toteaa.

Savonlinnassa sote nappaa 72 prosenttia

Savonlinnan kaupungin tiukkoja vaatimuksia Sosterin kulukurin suhteen ei tarvitse suuresti ihmetellä. Sosiaali- ja terveysmenojen osuus kaupungin menoista on peräti 72 prosenttia. Vuodesta 2011 sotemenojen taso on noussut noin 28 miljoonalla eurolla.

-Kuntalaskutusosuuden pienentyminen on Savonlinnan kaupungille välttämätöntä. Hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin ja  Sosterin kesken on näitä keskusteluja käyty ja yhteinen näkemys löydetty.

-Meidän sote-kulut ovat tosiaan olleet 72 prosenttia kaupungin menoista, joten siitä kyllä ymmärtää, kuinka hankala tilanne meillä on. Kun mietitään tulevaa hyvinvointialuetta, niin väliin näytti jo siltä, meiltä menisi kokonaan peruspalvelujen valtionosuudet, Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd) kuvailee tilannetta.

Vuoden 2023 alusta Sosteri on osa Etelä-Savon hyvinvointialuetta. Jo lain valmisteluvaiheessa väännettiin paljon kättä Savonlinnan keskussairaalan kohtalosta. Ainakin tässä vaiheessa tulos on Savonlinnan seudulle positiivinen, mutta kahden sairaalan taktiikalla liikkeelle lähteminen kohti tuntematonta on suuri haaste. Myös taloudellisessa mielessä.

-Olemme tietoisia siitä, että samalla meidän on turvattava aloittavan hyvinvointialueen rahoitus ja palvelut. Tämän vuoksi teemme valtion suuntaan edunvalvontatyötä riittävän rahoitustason ja kahden sairaalan mallin eteen, Reima Härkönen lisää.

Joka tapauksessa nyt Sosterissa on edessä henkilökunnan kanssa käytävät yt-neuvottelut. Yhtymähallitus päätti valtuuttaa kuntayhtymäjohtajan toteuttamaan työnantajan puolesta yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettely koskee sairaanhoitopiirin koko henkilöstöä ja tavoitteena on määritellä ne toimenpiteet, joilla vuoden 2022 toimintamenoja voidaan sopeuttaa noin 5 miljoonalla eurolla.

-Keinovalikoima on tässä vaiheessa laaja ja avoin myös uusille ideoille. Tästä lähtökohdasta aloitamme yt-neuvottelut henkilöstöjärjestöjen kanssa. Henkilöstö pidetään ajan tasalla asioiden edetessä ajantasaisesti, kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi lupaa Sosterin nettisivuilla olevassa tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä