KT Kuntatyönantajien viime lokakuussa tekemän selvityksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimavaje oli 3,2 prosenttia.

Vajeen määrä vaihteli ammattiryhmittäin ja alueittain. Vuoden 2010 tiedustelusta työvoimavaje oli vähentynyt 0,4 prosenttiyksiköllä. Työvoimavajetta on edelleen suhteellisesti enemmän sosiaalihuollossa kuin terveydenhuollossa.

Tiedusteluun vastanneissa kunnissa ja kuntayhtymissä oli 4 502 henkilön vaje sosiaali- ja terveydenhuollon vakanssien hoitajista lokakuun alussa. Lähes kolmannes vajeesta johtui siitä, että pätevää henkilöä ei ollut saatavilla.

Sosiaalityöntekijöiden ja erityissosiaalityöntekijöiden vajeesta 68 % ja lastentarhanopettajan vajeesta 66 % johtui pätevien hakijoiden puutteesta. Sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivista 18 % ei täyttänyt tehtävässä vaadittua kelpoisuusvaatimusta.

Pätevien, kelpoisuusehdot täyttävien työntekijöiden rekrytoinnissa on vaikeuksia myös muiden ammattiryhmien osalta, kuten lastentarhanopettajien ja erityislastentarhanopettajien.

1990-luvun alun lamavuosien jälkeen kunnallisen henkilöstön määrä on kasvanut 52 000 henkilöllä. Valtaosa kasvusta on ollut terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa. Tilastokeskuksen kuntasektorin palkkatilaston mukaan lokakuussa 2011 kunta-alalla työskenteli 441 000 palkansaajaa. Lokakuussa 2011 sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteli 240 000 henkilöä.

Tiedustelussa selvitettiin kokonaan hoitamatta olevien virkojen ja työsuhteisten tehtävien lukumäärä. Työvoimavaje on laskettu vähentämällä kokonaan hoitamatta olevista vakansseista ne vakanssit, joihin ei ole ollut tarvetta palkata ketään. Työvoimavajeprosentti on saatu laskemalla kuinka monta prosenttia vaje on työssä olevan henkilöstön ja vajeen yhteismäärästä.

Tiedustelu lähetettiin kaikkiin kuntiin ja kuntayhtymiin. Se kattaa noin 85 % koko kunta-alan ko. ammattiryhmissä työskentelevästä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Tiedustelu ei koskenut lääkäreitä eikä hammaslääkäreitä.

Taulukko kuntasektorin työtilanteesta 2012 KT Kuntatyönantajien verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä