Kuva: Ville Miettinen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut lastensuojelun toimenpiteiden määräaikaylityksistä huomautuksen viidelle järjestäjälle.

Huomautukset ovat seurausta valvonnasta, jossa AVI selvitti lastensuojelulaissa määriteltyjen lastensuojeluilmoitusten ja lastensuojelutarpeen selvitysten laadintaa koskevaa määräaikojen valvontaa  valtakunnallisesti toteutetun kyselyn osalta.

Valvonnan perusteella AVIlta huomautuksen saivat Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Heinola, Järvenpää, Kirkkonummi ja Kotka.

Lisäksi 11:tä palvelujen järjestäjää kehotettiin kiinnittämään asiaan huomiota ja kuusi sai ohjauskirjeen.

MainosValvonta on osa valtakunnallista sosiaalihuollon valvontaa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kerännyt määräaikojen toteumatiedot seurantajaksolta 1.4.–30.9.2014. Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira on toimittanut tiedot valvonnan piiriin jääneistä aluehallintovirastoille jatkovalmistelua varten.

Seuraamuksissa on noudatettu valtakunnallisesti määriteltyjä kriteerejä sen mukaan, kuinka paljon lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä ja/tai lastensuojelutarpeen selvittämisessä on ollut laissa säädetyn määräajan ylityksiä. Lastensuojelulain mukaan lastensuojeluilmoitukset tulee käsitellä seitsemän arkipäivän kuluessa ja tarveselvitykset 3 kuukauden kuluessa vireille tulosta.

Kuntien antamien selvitysten mukaan määräaikojen ylitykset johtuivat henkilöstön vaihtuvuudesta, rekrytointivaikeuksista, tietojärjestelmän käytön virheistä, tilastoinnin puutteista, vuosi- ja sairauslomista ja yhden kunnan osalta lomautuksista.

AVI korostaa, että henkilökunnan lomauttamisen tulee toteutua niin, että lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan määräajassa siten kuin niistä säädetään.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätökset:

Huomautus: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Heinola, Järvenpää, Kirkkonummi ja Kotka.

Huomion kiinnittäminen: Peruspalvelukeskus Aava, Askola, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Hanko, Hausjärvi, Hyvinkää, Lohja, Loppi, Pyhtää, Siuntio ja Tuusula.

Ohjauskirje: Janakkala, Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Kauniainen, Kerava, Peruspalvelukeskus Oiva ja Raasepori.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*