Kuva: Juha Metso
Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen ihmettelee poliittisia lehmänkauppoja, joilla hallitusohjelmaan kirjattu ja Eksoten noudattama marssijärjestys yhdessä yössä lensi romukoppaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) sote-integraatiota ihastellaan niin Suomessa kuin maailmallakin.

– Olemme kertoneet kansainvälisille vieraille, että me vain täällä teemme tällaista, mutta Suomen hallitus on kyllä eri mieltä, kertoo Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Itkonen kuitenkin arvioi, että epävarmuus jatkuisi, jos sote-lakipaketti ei mene nyt eduskunnassa läpi.

– Tietoisuus uudistusten tarpeellisuudesta ja niihin liittyvä epävarmuus eivät ole hyvä asia henkilökunnan ja eikä potilaiden kannalta. Epävarmuus jatkuisi myös Etelä-Karjalassa.

Itkosen mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee toimivan poliittishallinnollisen ohjaus- ja rahoitusjärjestelmän, mutta poliittishallinnollinen ohjaus on heikkenevä megatrendi. Vahvistuvia trendejä ovat digitalisaatio, markkinat ja kansalaisen autonomian lisääntyminen.

– Jos lakipaketti ei nyt mene läpi, nämä trendit ovat joka tapauksessa uuden valmistelun edessä ja aiheuttavat samanlaisen eipäs-juupas-keskustelun.

Mikäli sote-lait nyt menevät läpi, Eksote pyrkii säilyttämään integraation kaikin keinoin ja varmistamaan asemansa hyvin markkinoilla pärjäävänä vahvana tuottajana. Kuntayhtymänä Eksote ei voi jatkaa, vaan siitä on tehtävä maakunnan liikelaitos.

– Eksotelle olisi tärkeää, että sen nykyistä johtamisjärjestelmää voisi edelleen kehittää, eikä siihen tulisi suuria äkillisiä muutoksia.

Jos eduskunta ei hyväksy sote-lakeja, Eksote jatkaa nykyisellään.

TEKSTI: OUTI SALOVAARA

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onhan se pienlainoja säätelevä lakikin nyt taas uudessa valmistelussa kun 2000 euron raja on osoittautunut huonoksi ideaksi. Lakeja voidaan muuttaa kun siitä on saatu kokemuksia. Puolustan kummankin lain läpiviemistä sekä sotelaki että maakuntalaki.
    MIKSI PITÄISI ANTAA LISÄAIKAA yksityisten lääkärifirmojen vallata lisää kuntaklenttää.
    Eikö maakuntien oppositioedustajien jotka eivät ole ensikauden eduskuntatyötä tavoittelemassa pitäisi tulla hallituksen esitysten taakse tavoitellakseen tasa-arvoisempia palveluja.

  2. Koko SoTe-pelleilyn voisi lopettaa ja keskittyä ongelmien purkamiseen siellä (isoimmissa kaupungeissa ja syrjäisimmillä seuduilla) missä niitä on ja alkaa kehittää kunnallista terveydenhoitojärjestelmää kunnolliseksi. Maakuntahallinto se vasta hallintohimmeleiden äiti olisikin, eikä sitä pidä päästää syntymään, koska nytkään rahat eivät tahdo riittää ja byrokratiaa meillä on jo ihan riittävästi. Onneksi hallituspuolueissakin alkaa tulla edustaja kerrallaan järkiinsä ja siirtyy EI-äänen antajaksi. Vai voiko jo joku kertoa, missä esim. oman kuntasi terveydenhoito jatkossa järjestetään ja miten palveluille käy jatkossa? Mitä uudistus tulee kokonaisuudessa lisäämään kustannuksia palkan harmonisointien jälkeen ja esim. yksityisen hammashoidon siirtyessä kaikkien ulottuville?

  3. Toimiva malli koko maahan saadaan Eksote-konsepti kopioimalla. Joka maakunnan kaikki sote-palvelut maakunnan kokoisen kuntayhtymän alaisuuteen. Suurille kaupungeille mahdollista antaa erivapauksia palvelutuotannon osalta kuntayhtymän sisällä. Kuntayhtymien rahoitus ja ennaltaehkäisevä työ olisi paremmin turvattu, mikäli kuntayhtymillä olisi myös verotusoikeus. Valtionosuusjärjestelmän avulla kompensoitaisiin heikoimpien maakuntien tilannetta. Suuria kuntayhtymiä vastustavat erityisesti yritykset, koska ne eivät pysty murtautumaan kuntayhtymien sisään. Verorahat on tarkoitettu palvelujen turvaamiseen ja henkilöstön oikeudenmukaisten palkkojen maksuun eikä miljonäärien leipomiseen. Yksityinen on hyvä renki mutta huono isäntä.

  4. Ymmärrän, että Eksote haluaa edistää sote-uudistusta, koska sille ei tule leikkauksia kuten monille muille, esim. Pohjois-Suomessa kaikki muut ovat leikkauslistalla paitsi Pohjois-Pohjanmaa. Käytännössä Suomeen syntyisi jo muutaman vuoden kuluttua Pohjois-Suomen maakunta, koska rahat eivät riitä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*