Kuntaliiton kansainvälisessä hyvinvointiennakointiyhteistyö käynnistyy perjantaina, kun Kuntatalolla järjestetään kuntatason ennakointiprosesseja käsittelevä Foresight Friday -seminaari työpajoineen.

Kansainvälisessä yhteistyössä kymmenen EU-maata hakee ratkaisuja eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden haasteisiin yhteisessä Horisontti 2020-ohjelmavaroin toteutettavassa InnoSI-hankkeessa.

Tavoitteena on päivittää kuusi eurooppalaista hyvinvointimallia tulevaisuuteen ennakoinnin ja sosiaalisten investointien käsitteen avulla. Euroopan Komission mukaan sosiaaliset investoinnit, kuten hyvin suunniteltu sosiaalipolitiikka ja aktiiviset osallisuuden strategiat ehkäisevät syrjäytymistä ja takaavat taloudellisen kasvun. Investointien kohteena ovat erityisesti haavoittuvat kohderyhmät kuten lapset, nuoret, yksinhuoltajat, maahanmuuttajat ja ikääntyneet.

Perjantaina seminaarin iltapäivän työpajaosuuteen osallistuu laaja joukko Kuntaliiton eri yhteistyötahoja ministeriöistä ja alueilta kuten STM, VM, TEM, valtioneuvoston kanslia, Sitra, SOSTE ry, Työterveyslaitos, Uudenmaan liitto, HELKA ry, Tampereen kaupunki ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Työpajan avaavat professori Christopher Fox Manchester Metropolitan Universitysta ja neuvotteleva virkamies Hannu Hämäläinen STM:stä. Fox kertoo projektin lähtökohdista ja siitä, mitä Euroopan laajuisella sosiaalisten investointien ja innovaatioiden tutkimuksella pyritetään saamaan aikaan ja mitä merkitystä sillä voi olla päätöksentekijöille ja kansalaisille. Hämäläinen eri näkökulmista sosiaalisiin innovaatioihin ja investointeihin Suomessa.

Työ jatkuu seuraavien kahden vuoden ajan tiiviissä yhteistyössä Manchester Metropolitan Universityn johdolla. Suomea hankkeessa edustavat Turun ammattikorkeakoulu ja Suomen Kuntaliitto. Turku AMK vastaa erityisesti tulevaisuuden skenaarioiden laadinnasta ja hyvinvointi-ideoiden arvioinnista 10 innovaatioleirin avulla. Kuntaliiton roolina on toimia siltana päättäjien, kehittäjien ja kansalaisten välillä.

Foresight Friday -tapahtumat ovat kansallisen ennakointiverkoston (KEV) järjestämiä säännöllisiä ja avoimia kohtaamistilaisuuksia. Tapahtumien teemat ja sisällöt vaihtelevat ja sisältävät mm. tulevaisuusaiheisia esityksiä, koulutusta ja verkostoitumista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä