Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii rivakkuutta lastensuojelulasten kuulemiseen. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomi valtiona ei pidä huolta lastensuojelussa olevien lasten kokemustiedon keräämisestä, arvioi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

– Yksittäiset hankkeet eivät riitä. Tarvitaan valtakunnallista, systemaattista ja jatkuvaa tiedonkeruuta, Kurttila kirjoittaa blogissaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., esitti sunnuntaina, lapsen oikeuksien päivänä, valtion virallisen anteeksipyynnön lastensuojelun sijaishuollossa kaltoin kohdelluille.

Anteeksipyynnön taustalla on selvitys lastensuojelun sijaishuollon epäkohdista. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime huhtikuussa haastattelututkimuksen huostaan otettujen lasten kokemista epäkohdista, kaltoinkohtelusta ja väkivallasta ensimmäisen lastensuojelulain aikaan 1937–1983. Jyväskylän yliopiston tekemän selvityksen mukaan kaikissa lastensuojelun sijaishuollon eri muodoissa tapahtui kaltoinkohtelua ja väkivaltaa.

Tutkimukseen haastatelluilla oli kokemuksia ruumiillisesta ja seksuaalisesta väkivallasta, perustarpeiden eli ruoan tai terveydenhoidon laiminlyönnistä sekä monenlaisesta nöyryyttämisestä.

– Lastensuojelussa on selvityksen mukaan kiinnitettävä erityistä huomiota lapselle kertomiseen ja lapsen kuuntelemiseen häntä koskevissa asioissa, tutkijat totesivat.

”Lastensuojelulasten
kokemuksia pelätään”

Kurttilan mukaan lasten kuulemisessa on aika ryhtyä todella sanoista tekoihin. Hän viittaa lapsiasiavaltuutetun toimiston keväällä yhdessä tutkijoiden kanssa tekemään aloitteeseen koulukoteihin sijoitettujen lasten kuulemisesta.

– Valtioneuvosto ei ole edennyt aloitteessa. Asiasta käydyt keskustelut osoittavat, että lastensuojelulasten kokemuksia pelätään. Kuvaavaa on, että yksi päätöksentekijä totesi, ettei näistä asioista tarvita otsikoita. Sama epärehellisyys vaivaa lastensuojelun arjessa. Toimistoni ylitarkastajille vakuuteltiin työntekijöiden suunnalta seuraavaa heidän tavattuaan lastensuojelulapsia: ”Lapset valehtelevat teille.”, Kurttila kirjoittaa.

Kurttila pitää riittämättömänä virallisen anteeksipyynnön sisältämää ehdotusta jonkinlaisesta maakuntakierroksesta, jossa lastensuojelun tilasta keskusteltaisiin.

– Tarvitaan vahvaa lastensuojelun laatua selvittävää tutkimusta pohjautuen lastensuojelussa olevien lasten kokemuksiin. Tähän on löydettävissä valtakunnasta säälliset eurot ja tutkijoille edellytykset laadukkaaseen työhön. Tahdon asia, Kurttila kirjoittaa.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Kunta.tv:ssä: Lastensuojelun kuormittavuus jatkuu:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä