Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-lakiin torstaina. (kuva: Sonja Eloranta)

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen sote-lakiesityksessä on merkittäviä perustuslaillisia ongelmia, ja sitä ei siksi voida käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Perustuslailliset ongelmat liittyvät kansanvaltaisuuteen ja rahoitusperiaatteeseen. Perustuslakivaliokunnan päätös oli yksimielinen.

Pääministeri Alexander Stubb, kok.,  on  kutsunut eduskuntapuolueiden edustajat
jo torstaina neuvonpitoon siitä, kuinka sote-uudistusta voidaan jatkaa.

Valiokunta edellyttää merkittäviä muutoksia

Perustuslakivaliokunta päätyi lakiesityksen kokonaisarvioinnissaan siihen, ettei hallituksen esitys toteuta riittävällä tavalla perustuslain säännöksissä edellytettyä kansanvaltaisuutta.

Lisäksi joihinkin kuntiin kohdistuvat kunnallisveron korotuspaineet ovat valiokunnan mielestä jo niin merkittäviä, että tämä muodostuu kunnallisen verotusoikeuden, rahoitusperiaatteen sekä kuntien asukkaiden yhdenvertaisuuden kannalta perustuslain vastaiseksi.

Perustuslakivaliokunta edellyttää merkittäviä muutoksia sekä ehdotettuun hallintomalliin että rahoitusmalliin, jotta uudistus voitaisiin käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

– Valiokunta pitää muutosten laajuuden vuoksi perustelluimpana, että asian valmistelu jätetään valtioneuvoston ja mahdollisesti myös laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi, perustuslakivaliokunta toteaa tiedotteessaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tämä peruslain koheesioristiriita on ollut kaikkien tiedossa v.2011 alkaen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä