Porin kaupunki on lähettänyt Satakunnan kunnille kyselyn omaehtoisen maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelun käynnistämisestä. Kunnilla on aikaa vastausten antamiseen 22. huhtikuuta saakka.

Kyselykierroksen yhteydessä kultakin kunnalta kysytään, tuleeko Satakunnassa käynnistää sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävän ja tuottavan uuden kuntayhtymän valmistelu nykyisen lainsäädännön pohjalta.

Lisäksi selvitetään, tuleeko valmistelussa tavoitella niin sanottua täyttä integraatiota, jossa maakunnan kaikki julkiset sote-palvelut kootaan saman kuntayhtymän järjestämis- ja tuottamisvastuun alaisuuteen. Kyselyn yhtenä näkökulmana on niin ikään arvioida kuntien vaikuttamismahdollisuuksia sote-järjestämistason päätöksenteossa ja kustannuksista päätettäessä.

Sote-kuntayhtymiä puuhataan myös mm. Hämeessä ja Etelä-Savossa.

Etelä-Savon sote-palvelutuotantoalueen perustamishankkeen ohjausryhmä päätti viime viikola, että hankkeen valmistelu jatkuu.

Lyhenteellä ESSO kulkeva Etelä-Savon sotemalli päämäärineen, toteutussuunnitelmineen ja budjetteineen on esitelty kuntien toimintamalleja ja kehittämistyökaluja ilmaiseksi kaikille jakavassa Innokylässä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perussopimuksessa ei pidä kopioida toisten sote-maakuntien virheitä sanoo:

    Kuntayhtymien perussopimukset vastaavat soten järjestämis- ja rahoituslakeja.

    Valtion on maksettava perustuslakivaliokunnan perustuslain 121 §:stä johtaman RAHOITUSVASTAAVUUSPERIAATTEEN mukaiset valtionisuudet sote-kuntayhtymän jäsenkunnille:

    – Mitä suurempi on sekä kunnan ikärakennetta vastaava sairastavuuden rahoitustarve että eduskunnan säätämiä lakeja vastaava rahoitustarve, sitä suurempi on kunnan saama valtionosuus; Suomen kunnat ovat NEUTRAALEJA valtionosuuksien rahoitusvasraavuusperiaatteen tasauksen ansiosta; perustuslain 19 §:n mukaiset yhdenvertaiset sote-palvelut toteutuvat kaikille Suomen nykyisten kuntien ja maakuntuen perustuslaillisessa asemassa oleville asukkaille: PL 19 § ja 121 §.

    – Valtioneuvoston on korjattava Katausen hallituksen 3,8 miljardin euron valtionosuusleikkaukset niin, että eduskunnan perustuslakivaliokunna perustuslain 121 §:stä johtama rahoutuperiaate kohtelee Suomen kuntia neutraalisti. Ts. kuntien väliset erot kuntaveroprosenteissa on oltava neutraaleja.

    – Valtionosuusuudistus on korjattava rahoitusperiaatteen mukaiseksi ja kuntia neutraalisti kohtelevaksi.

    Kainuu ja Etelä-Karjala

    Kainuun maakunnassa on toiminut omaehtoinen sote toistakymmentä vuotta ja Etelä-Karjalan maakunnassa vuodesta 2010 lähtien.

    Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten perussopimukseen tulee korjauskierros:

    – Maakuntien sairaanhoitopiirien kuntayhtymien kannattaa tehdä yhteistyötä niin, että omaehtoisten maakunnallisten vaihtiehtojen

    a) terveyspiirien – erikoissairaanhoidon ja lähiterveyshoidon integraation

    tai

    b) sosiaali- ja terveyspiirien – erikoissairaanhoidon, lähiterveyshoidon ja sosiaalityön integraation

    perussopimukset saadaan kerralla sellaisiksi, että ne toimivat vuosia ilman kitkaa:

    – lähipalvelujen säilyminen nykyisissä kunnissa

    – maksuosuudet

    – alijäämien kattaminen kuntakain mukaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä