SOSTE: Yhdenvertaisuuden parantuminen ratkaisee valinnanvapauden onnistumisen
Hoitojonojen hallinnasta on vihdoin päästävä palvelujen vaikuttavuuden kehittämiseen, sanoo SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas.
– Vaikuttavinta on, kun ihminen saa tarvitsemansa avun tai hoidon oikeaan aikaan. Parhaimmillaan valinnanvapaus auttaa tässä. Jos valinnanvapauden kautta halutaan purkaa jonot, se edellyttää kuitenkin uusia investointeja ja lisää palvelukapasiteettia. Se maksaa, Kiukas sanoo SOSTEn tiedotteessa.
SOSTEn mukaan valinnanvapauden kasvattaminen on oikea valinta, jos sen avulla hoidon tai palvelujen piiriin pääsee nykyistä nopeammin ja helpommin ja nyt suuret hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat. Näitä tavoitteita on kuitenkin hyvin vaikeaa yhdistää nopeiden säästötavoitteiden kanssa.
SOSTE muistuttaa, että Suomessa asiakkaiden maksuosuus terveyspalveluiden kustannuksista on jo nyt kansainvälisesti vertailtuna korkea. Vuoden 2016 alusta voimaan tulleet lainsäädäntömuutokset nostivat lääkärikäynnin hintaa entisestään jopa 43 prosenttia.
– Maakuntien taloudellisen liikkumavaran ollessa niukka, paineet asiakasmaksujen korotuksille ovat todellisia. On tärkeää, ettei valinnanvapausuudistus nosta asiakasmaksuja. Korkea hinta on suurin este palveluiden yhdenvertaisuudelle ja valinnanvapaudelle, kommentoi pääsihteeri Kiukas.
Valinnanvapautta tuetaan useilla eri keinoilla. Sote-keskuksen valinnan lisäksi käyttöön tulee myös henkilökohtainen budjetti, maksuseteli sekä asiakasseteli.
– Henkilökohtainen budjetti on tervetullut uudistus paljon tukea tarvitseville vanhuksille ja vammaisille. Valinnanvapaus ja päätäntävalta oman arjen sujuvuutta koskevien palveluiden kohdalla on ihmisoikeus, Kiukas sanoo.