Sote-palvelujen käyttö lisääntynyt Hämeenlinnan valinnanvapauspilotissa
Hämeenlinnan kokeilussa palveluntarjoajaa vaihtaa noin 200 asiakasta kuukaudessa. (Kuva: Erkka Finér)
Hämeenlinnassa pian vuoden käynnissä ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu on lisännyt sote-palvelujen käyttöä 20 prosentilla.
Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikön Niina Haaken mukaan on luultavaa, että palvelujen käytön lisääntyminen johtuu lääkäripalvelujen parantuneen saatavuuden tiedottamisesta.
– Ruotsissa, jossa valinnanvapaus on ollut käytäntöä jo useamman vuoden, palvelujen käyttö kasvoi ja jäi kohonneelle tasolle. Kiinnostavaa nähdä, tapahtuuko niin meilläkin alkuvaiheen jälkeen. Sairastaminen ei ole valinnanvapauden myötä lisääntynyt, Haake sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) verkkosivuilla.
Hämeenlinnan kokeilussa on mukana 18 000 kuntalaista. Palveluja tuottavat Lammi-Tuuloksen ja Jukolan terveysasemat ja viisi yksityistä yritystä.
Yritykset saavat kunnalta korvauksen työstään kapitaatiomallin mukaan eli saavat kiinteän korvauksen asiakkaasta, ikään liittyvällä painotuksella. Taksojen pohjalla on käytetty Hämeenlinnan terveyskustannuksia vuodelta 2015.
Asiakkaat voivat vaihtaa palveluntuottajaa kuukauden välein. Asiakas saa valitsemaltaan palveluntuottajalta julkista terveydenhuoltoa vastaavat palvelut eli niin sanotun palvelupaketin mukaisia palveluita. Kaikkien palveluntarjoajien palvelupaketti kattaa sairaanhoitajan ja lääkärinyleislääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot, psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan vastaanotot sekä laboratorio- ja röntgentutkimukset.
Palvelun käytön hinta on sama julkisella ja yksityisellä palveluntarjoajalla.
– Kokeilussa mukana olevista 16 prosenttia eli 2 900 henkilöä on siirtynyt yksityisen sote-keskuksen asiakkaaksi. Useampaan kertaan terveyskeskuksen ja sote-keskuksen välillä on vaihtanut parisataa ihmistä, yleisimmin vaihdetaan takaisin julkiseen palveluun terveysasemalle, Haake sanoo.
Haaken mukaan tiedonkulku on ollut haasteena pilotissa.
– Kaikki ei toimi toivotusti, mutta ainakin tiedämme, mitä parantaa.
Hämeenlinnan kokeilu jatkuu kuluvan vuoden loppuun.
Haku auki uusiin kokeiluihin
STM etsii uusia kokeilijoita uusiin pilotteihin, joiden käynnistyminen edellyttää valinnanvapauslain hyväksymistä muiden sote-maakuntauudistuksen lakien ohella.
Haettavissa kokeiluissa on tarkoitus pilotoida sote-keskuksia ja suun terveydenhoidon yksikköjä, asiakasseteliä tai henkilökohtaista budjettia tai näiden yhdistelmiä.
Kela vastaa suoran valinnan palvelujen pilotteihin liittyvistä kansallisista tietojärjestelmistä. Asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin pilottien osalta pilotit vastaavat tietojärjestelmistä itse. Tietojärjestelmien ja tiedon vaihdon testaaminen on yksi keskeinen pilottien tavoite.
Päätökset pilottien rahoituksesta tehdään huhtikuun 2018 loppuun mennessä. Pilottirahoitusta voivat hakea kuntien ja kuntayhtymien muodostamat yhteenliittymät, jotka valitsevat keskuudestaan hankehallinnoijan. Pilotit siirtyvät maakunnan hallinnoitavaksi vuoden 2020 alusta lähtien.
Pilottien pitää kattaa lähtökohtaisesti vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöstä. Erityisperustein pilotin kattavuus voi olla pienempi.