Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tuottavat suomalaisille muun muassa asumis- terveydenhuolto- ja fysioterapiapalveluja. Kuvassa Iceheartsin syrjäytymistä ehkäisevää kasvatustoimintaa Vantaalla. (Kuva: Seppo Haavisto)

Suomessa lähes tuhat järjestöä tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja, selviää SOSTEn uudesta selvityksestä. Kaikkiaan maassa toimii 10 000 alan yhdistystä. Viime vuonna kymmenet toimijat lopettivat palvelujen tarjoamisen.

Osa järjestöistä tuottaa palvelut suoraan, osa yhtiöidensä kautta. Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa suoraan itse 930 järjestöä. Niistä sosiaalipalveluita tuottaa 822, terveyspalveluita 207 ja molempia 98 järjestöä. Yhtiömuodossa palveluja tuottaa 57 järjestöä.

Yleisimpiä järjestöjen tuottamia palveluja ovat ympärivuorokautiset asumispalvelut, muut asumispalvelut sekä päivätoimintapalvelut. Terveyspalveluissa suuri ryhmä ovat fysioterapiapalvelut.

Suhteessa väkilukuun järjestöjen palvelutoiminta on aktiivista erityisesti Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Järjestöjen tuottamaan sosiaali- ja terveyspalvelut työllistävät SOSTEn selvityksen mukaan 37 500 ihmistä.

 

Asumispalveluja lopetettiin

 

Viime vuonna sosiaali- tai terveyspalveluja suoraan itse tuottavista järjestöistä kuusi prosenttia ja niiden yhtiöistä 17 prosenttia lopetti palvelujaan.

Sosiaalipalveluista lopetettiin eniten ympärivuorokautisia ja ei-ympärivuorokautisia asumispalveluita sekä muun muassa avomuotoista perhe- ja päihdekuntoutusta, sosiaalihuollon asiantuntijatoimintaa, perhetyötä ja sosiaalityöntekijän palveluita., SOSTEn selvityksestä käy ilmi.

Terveyspalveluista lopetettiin 2015 eniten fysioterapia- sekä sairaanhoitajan, terveydenhoitajan ja kätilön palveluita. Myös laboratoriopalveluja lopetettiin.

Koko SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n selvitys on luettavissa täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä