Valinnanvapaus voi parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua, mutta vaiheistus on tarpeen toteutuksessa, Timo Aronkytö ja Markus Sovala sanovat. (Kuva Laura Saukkonen)

Alkuperäisen soten valinnanvapausvalmistelun virheistä pitää oppia myös siinä, että maakuntia tulee kuunnella uuden lakiesityksen valmistelussa, kirjoittavat Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkytö ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala blogissaan.

Aronkytö ja Sovala muistuttavat, että maakunnissa pohditaan paraikaa sote-uudistuksen käytännön toteuttamisen mahdollisuuksia ja syy-seuraussuhteita.

”Uskomme, että nyt viimeinkin ymmärretään kuulla myös Uudenmaan ja muiden maakuntien ääntä. Mallista on saatava vihdoin sellainen, että se voidaan myös käytännössä toteuttaa”, Aronkytö ja Sovala kirjoittavat.

Alkuperäinen valinnanvapausesitys olisi toteutuessaan avannut markkinan nopeasti, ja maakunnalle olisi jäänyt kiinteät kulut samalla kun asiakasmäärä olisi vähentynyt.

”Samaan aikaan maakunta olisi joutunut maksamaan kapitaatiokorvauksia yksityisille tuottajille siirtyneistä asiakkaista. On mahdoton ennakoida miten laaja siirtymä yksityisten tuottajien asiakkaaksi olisi ollut. Palvelujärjestelmä olisi varmasti kestänyt muutaman prosentin siirtymän, mutta ei nopeaa 30–50 prosentin asiakaskatoa”, Aronkytö ja Sovala kirjoittavat. 

Kirjoittajat lupaavat Uudeltamaalta sparrausapua hallitukselle uuden valinnanvapausmallin viilaamisessa toteuttamiskelpoiseksi.

”Uudenmaan maakuntavalmistelun intressi on auttaa hallitusta päätymään valinnanvapausmalliin, joka on turvallisesti toteutettavissa. Olemme valmiit osallistumaan sellaisen mallin suunnitteluun, joka on maakunnan toiminnan ja talouden kannalta kestävä ja joka läpäisee perustuslaillisen tarkastelun”, Aronkytö ja Sovala kirjoittavat ja listaavat toimivan valinnanvapausmallin kolme keskeistä periaatetta:

1) asiallinen vaiheistus,

2) ajallinen vaiheistus,

3) tarjonnan riittävä ohjaus.

Aronkydön ja Sovalan blogi: Toimiva valinnanvapausmalli rakennettava yhteistyössä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä