"Vaikein asia oli Lohjan synnytyssairaalan lakkauttaminen" – HUS:n yhtymähallitus keskusteli kolmen ja puolen tunnin ajan myös sairaaloiden toimintoja koskevista muutoksista
HUS:n toimintakulut ylittivät talousarvion 61 miljoonalla eurolla viime vuonna. Keskeisin ylitystä aiheuttanut kuluerä oli henkilöstökulut, jotka ylittivät talousarvion 54 miljoonalla eurolla. Kuva: HUS
HUS:n yhtymähallitus osoitti maanantain kokouksessa valmiuttaan säästöihin, joita saadaan muun muassa rajaamalla Lohjan ja Porvoon sairaaloissa tehtävät leikkaukset pelkästään virka-aikaan. Myös synnytystoiminta lakkaa Lohjan sairaalassa näillä näkymin.
Lohjan sairaalaa koskevien muutosten toimeenpano aiotaan toteuttaa vuoden 2026 alussa, ja Porvoon sairaalassa vastaavasti vuoden 2027 alussa.
HUS:n yhtymähallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Risto Rautava kertoo, että kokouksessa käsiteltiin talouden sopeuttamisohjelmaa ja palveluverkkotyötä noin kolmen ja puolen tunnin ajan.
– Kokous kesti yhteensä yli neljä tuntia.
Hallituksen käsittelemistä vaihtoehdoista vaikein asia oli Lohjan synnytyssairaalan lakkauttaminen, Rautava myöntää.
– Maaliskuun alussa kerrottiin, mistä on kysymys ja silloin päätettiin, että tänään maanantaina käsitellään näitä asioita. Esitettiin kysymyksiä ja saatiin vastauksia asiantuntijoilta.
– Vielä ei ole päätösehdotusta.
Päätösehdotuksen valmistelu voi nyt alkaa toukokuun kokousta varten. Erilaisia vaihtoehtoja on edelleen esillä.
Varsinainen päätös HUS:n palveluverkosta tehdään 6.5. järjestettävässä kokouksessa. Kokoukseen mennessä palveluverkkoehdotus tarkentuu.
Vaikeitakin päätöksiä ollaan valmiita tekemään, jotta toimintaa pystytään kokonaisuudessaan jatkamaan.
– Talouden tilanne on kriittinen, Rautava huomauttaa.
HUS-yhtymä on tiedottanut vuosien 2025-2027 talouden sopeuttamistarpeen olevan yhteensä noin 225 miljoonaa euroa. Palveluverkon muutoksilla tavoitellaan noin 56 miljoonan euron säästöjä vuosina 2025–2027.
Lohjan ja Porvoon sairaaloiden toimintoihin on esitetty muutoksia Uudenmaan erikoissairaanhoidon palveluverkkoselvityksen pohjalta.
HUS:n palveluverkkotyö koskee kaikkia HUSin yksiköitä ja sairaaloita.
Muhkea lainakanta
Kokouksessa käsiteltiin myös viime vuoden tilinpäätöstä ja talouden toteutumista. Tilikauden 2023 lopullinen tulos päätyi 111,1 milj. euroa alijäämäiseksi. HUS-Yhtymällä oli ennestään vuodelta 2022 alijäämää 93 000 euroa.
HUS:n viime vuoden investointeihin oli varattu 259,9 miljoonaa ja siitä käytettiin 250,4 miljoonaa euroa. Rakentamisen osuus oli 179,1 miljoonaa euroa.
Pääosin suuret hankkeet ovat toteutuneet Meilahden, Jorvin, Peijaksen ja Hyvinkään sairaala-alueilla.
Kustannuksiltaan suurimmat rakennushankkeet vuonna 2023 olivat Meilahden alueella Tammisairaala (62,7 miljoonaa) ja Jorvin sairaalan uusi osastorakennus (43,8 miljoonaa)
Vuoden lopussa lainakanta oli 996,2 miljoonaa euroa.
Kassan riittävyys oli 15,1 päivää, joten 15 päivän kassan riittävyystavoite saavutettiin. HUS-yhtymän omavaraisuusaste oli 14,9 prosenttia (vähimmäistavoite 20 prosenttia).
Lainakannan ennakoidaan kasvavan lähivuosina, mihin vaikuttaa osaltaan HUS:n investointiohjelma.
Valtakunnallinen HUS
Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija HUS vastaa erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella.
Lisäksi useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito on keskitetty valtakunnallisesti HUS:n käsiin.
Yliopistollisena sairaalana HUS tutkii ja kehittää hoitomenetelmiä ja toimintaa.
Lue myös: