Kuva: Ville Miettinen
Lausuntoesityksessä pääkaupunkiseudun valtuustoille ehdotetaan että ne yhdessä toteaisivat, että sote-uudistusta esitetyssä muodossa ei tulisi hyväksyä.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginhallitukset käsittelevät tänään pääkaupunkiseudun yhteistä lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien johto on kritisoinut uudistusta pitkään, ha huhtikuussa Helsingin kaupunginvaltuusto antoi murskaavan lausunnon uudistuksen vaikutuksista Helsingille ja myös kaupungeille ylipäätään.

Uudistuksen kokonaisuuden ei nähdä huomioivan pääkaupunkiseudun erityispiirteitä ja se sisältää pääkaupunkiseudun ja kasvavien kaupunkien näkökulmasta lukuisia epäkohtia ja riskejä.

Uudistuksen kokonaisuudesta ei ole ollut lainkaan mahdollisuutta lausua, Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa muistuttavat.

Esityksessä yhteiseksi lausunnoksi muistutetaan, että yksi ratkaisumalli ei sovi kaikkiin maan erilaisiin osiin, kaupunkien elinvoima on vaarassa heikentyä, kaupunkien taloudellista tilannetta tulisi heikentämisen sijaan vahvistaa ja että asiakaslähtöisyyden tulisi olla kaiken uudistamisen lähtökohta.

– Maakunta- ja sote-uudistuksesssa on unohdettu asiakaslähtöisyys, jonka vuoksi palvelujen yhteensovittamisen haasteet ovat merkittävät, kaupungit varoittavat.
Lisäksi pääkaupunkiseutu katsoo uudistuksen olevan haitallinen Uudenmaan maakunnalle.

Uudistuksen tavoitteet olisi saavutettavissa kaupunkien välisellä yhteistyöllä.

– Uudistuksen toteuttamiseen sisältyy merkittävästi enemmän riskejä kuin sen toteuttamatta jättämiseen. Koko maalle yhtäläisen mallin ja aikataulun sijasta pitäisi huomioida erilaiset tarpeet, lausuntoesityksessä todetaan.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan valtuustot kokoontuvat yhteiseen kokoukseen Vantaalle 15.5.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Valtuustojen kokouksia ei voi pitää naapurikunnissa. Jos näin tapahtuu, tapahtuu karkea muotovirhe.

    Kuntalaki ei myöskään mahdollista ns. valtuustojen yhteiskokousta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*