Sotkamon kunta ei ole joutunut ottamaan häiriötilanteen varalle laadittuja varautumissuunnitelmia käyttöön kunnassa sijaitsevaa Talvivaaran kaivosta ympäröivän kohun vuoksi.

Valmiutta on toki nostettu. Johto toimii omalla tasollaan, ympäristötarkastaja sekä ympäristö- ja tekninen lautakunta omallaan. Kuntalaisten tasolla Sotkamossa otetaan kunnanjohtaja Petri Kauppisen mukaan vastaan yksittäisetkin yhteydenotot.

– Niihin vastataan asiallisesti ja koetetaan toiseen suuntaan olla rauhoittamassa tilannetta ja mahdollisuuksien mukaan antaa tietoa. Kovin paljon yhteydenottoja ei ole tullut, Kauppinen kertoo Kuntalehdelle.

Kauppinen korostaa, että on perusteltua rajata keskustelu koskemaan itse häiriötilannetta ja pitää asiat erillään toisistaan. Siksi hän ei halua arvioida Talvivaaran ympäristövahingon ja siihen liittyvien tapahtumien tarkkaa vaikutusta Sotkamon kunnalle.

– Olen koettanut välttää sanaa katastrofi, koska en tiedä tarkasti, mitä on tapahtunut tai tapahtumassa.

– Täällä ei ole päällä katastrofitilannetta, joka näkyisi kuntakeskuksessa tai kuntalaisen arjessa. Tästä on matkaa 27 kilometriä  tapahtumien keskukseen. Arki juoksee täällä ja tapahtumien hoito juoksee erillään, Kauppinen sanoo.

Sotkamo seisoo monella kivijalalla 

Talvivaara työllistää noin 1 300 henkeä, joista 150 on sotkamolaisia.  Kauppinen ei ole huolissaan työpaikkojen kohtalosta, koska ylipäätään hän ei halua tehdä johtopäätöksiä, ennen kuin kokonaiskuva on selvä. Ja tällä hetkellä se on hyvin epäselvä. 

– Seitsemästä kahdeksaan viranomaistahoa tutkii tapahtunutta vastuualueensa näkökulmasta. Kokonaisiskuva hahmottuu selvitysten ja niihin liittyvien prosessien aikana, Kauppinen uskoo.

– Haluaisin ottaa tähän lunkin näkökulman. Tämä (Talvivaara) on yksi osa meidän kuntaa ja se vaikuttaa tiettyihin tekijöihin. Asia pitää hoitaa, siihen pitää kiinnittää huomiota ja se pitää pystyä hallitsemaan.

Kauppinen ei ole huolissaan myöskään Talvivaaran vaikutuksesta Sotkamon julkisuuskuvalle siinä mielessä, että vaikutukset heijastuisivat negatiivisesti matkailuun joka on kunnan tärkeä tulonlähde.

Kunnanjohtaja on keskustellut matkailuyrittäjien kanssa, ja näiden mukaan merkkiä välittömästä vaikutuksesta matkailuvirtaan ei ole.

– Mielestäni on jopa edesvastuutonta olettaa lähtökohtaisesti, että tämä vaikuttaa matkailuun. Matkailu on oma erillinen liiketoiminta-alansa. Yksittäisten ihmisten päätökset eivät perustu siihen, onko meillä Talvivaara, vaan onko meillä mielekästä tekemistä. Meillä on mielekästä tekemistä ympäri vuoden, ja matkailu on vain lisääntynyt tänä vuonna.

Kunnanjohtajan puhelin on soinut kiivaaseen tahtiin tällä viikolla, ja vaikka selvitettävää on vielä paljon, hän uskoo tilanteen ratkeavan suotuisasti.

– Muuta vaihtoehtoa ei ole, kuin että asiat hoidetaan ja tulevat kuntoon. Vaikka haasteet ovat kovat, uskon että kokonaisuudessaan tilanne lähtee toipumaan. Sotkamon vahvuus on se, että kivijalkoja on useita, emme ole riippuvaisia Talvivaarasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä