Ensimmäinen tilauslento Enontekiön kunnan omistamalle lentokentälle on laskeutunut. Tulevan talvisesongin aikana Britanniasta on tulossa kentälle 80 lentoa. (Kuva: Jari Rantapelkonen)

Puhelimen päässä on taatusti Suomen tyytyväisin kunnanjohtaja. Enontekiön kunnan omistamalle lentokentälle laskeutui maanantai-iltana ensimmäinen tilauslento Britanniasta. Talvisesongin aikana kentälle on tulossa kaikkiaan vastaavaa lentoa.

-Tätä on odotettu kuin joulua. Oli se kuule kiva olla kuvaamassa ensimmäistä laskeutuvaa lentoa siellä 25 asteen pakkasessa, kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen myhäilee.

Matkailusta elävän Enontekiön tilauslentojen kohtalo näytti väliin todelta synkältä, kun Finavia uhkasi laittaa kentän kiinni. Liikennettä liian vähän, remonttia kaivataan ja ylläpitokin kallista. Tarvittiin innovatiivisia ratkaisuja, jotta tilauslentojen asiakkaita ei menetä.

-Me päätettiin ostaa lentokenttä. Sitten mietittiin, että mistä ne rahat siihen, Rantapelkonen muistelee.

Kunta maksoi lentokentästä 600 000 euroa. Lisäksi kunnan omistukseen siirtyi salaisena pidetyllä kauppahinnalla Finavian kentällä pyörittämä lentoaseman ylläpito, lentoliikenteen matkustajapalveluiden järjestäminen, lentoaseman alueen kunnossapito, lentoaseman kaupallinen toiminta sekä lentoaseman kehittäminen. Valtio päätti panostaa 5 miljoonaa euroa kentän kunnostamiseen ja siitä ensimmäisellä miljoonalla päällystettiin viime kesänä muun muassa kiitotie.

Brexit toi muutoksia

Vaikka Enontekiölle on vuosien saatossa laskeutunut satoja ja taas satoja charter-lentoja, niin ensimmäinen lento kunnan omistukseen siirtyneelle kentälle jännitti.

-Brexitin seurauksena laukkujen käsittely kentällä on nyt erilaista kuin aiemmin ja tämän vaiheen sujuminen vähän askarrutti ennakkoon. Kävi kuitenkin niin, että prosessi hoitui jopa paremmin kuin aiemmin. Kentälle laskeutunut lentäjä kehui myös kiitotietä ja sen talvikunnossapitoa, joka oli hänen mukaansa erinomaista, lentoaseman päällikkö Marko Halla kertoo tyytyväisenä.

Viime vuonna korona pilasi koko kauden, mutta nyt Enontekiöllä on tekemisen meininki. Ja sitä pitää ollakin. 80 tilauslentoa on hyvä määrä pienelle Lapin kentälle ja lentokentän ympärillä tekemistä riittää.

-Kentän toimintaa pidemmällä tähtäimellä ajatellen olemme vasta lähtöviivalla. Toiminnan jatkuvuuden turvaaminen, sekä toimintaympäristön infran kunnostaminen ja modernisointi tulevat vaatimaan edelleen työtä lähivuosina, mutta erittäin positiivisissa merkeissä voimme tästä jatkaa, toteaa Halla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onnittelut Enentekiön kunnalle rohkeasta päätöksestä ja myös sen onnistumisesta. Toivotaan, että jatko kehittyy suunnitelulla tavalla.

  2. Onnittelut Enontekiön kunta ja asian eteen työskennelleet sekä Tunturi-Lapin kehitys. Erinomaista ja rohkeaa toimintaa. Toivon kaikkea hyvää jatkokehittämiselle!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*