Savonlinnan kaupunginjohtaja arvelee, että sote-kustannukset nousevat rajusti ennen säästöjen saavuttamista.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ennustaa Yleisradion haastattelussa, että kuntien kustannukset kasvavat rajusti ennen kuin säästöjä alkaa syntyä.

Hän arvelee että sote-uudistuksessa palveluja keskitetään rajusti ja niiden saavutettavuus heikkenee. Muuten ei kaavailtuja kolmenmiljardineuron säästöjä saada kokoon.

Laine lukee hallitusohjelmaa niin, että vaativa erikoissairaanhoito keskitetään yliopistosairaaloihin.

– Itse näkisin järkevimpänä, että kun reunaehdot ovat nämä, niin kyllähän silloin olisi järkevämpi hakea isompia kokonaisuuksia. Siinä mielessä tässä tilanteessa nyt ymmärrän terveydenhuollon laitoksen asiantuntijoiden mielipiteen, että pitäisi olla vain viisi aluetta eli silloinhan se perustuisi erva-alueisiin, Laine sanoo Ylen haastattelussa.

Laineen mukaan viiteen alueeseen päädytään loogisesti, jos tavoitellaan täydellistä integraatiota.

Tosin täydellistä integraatiota ei ole maakuntamallin  yhteydessä edellytetty.

Ylen uutinen Laineen arvioista on täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Hallitusohjelma ja perustuslain 19 ja 121 pykälät sanoo:

  Kuntalehti:

  ”Hän [Savonlinnan kaupunginjohtaja] arvelee että sote-uudistuksessa palveluja keskitetään rajusti ja niiden saavutettavuus heikkenee. Muuten ei kaavailtuja kolmenmiljardineuron säästöjä saada kokoon.”

  Sote-kuntayhtymissä perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten kunnanvaltuustot ovat lähipalvelujen rahoittajia ja omista lähipalveluista päättäjiä:

  – kansanvaltaisuus toteutuu 100-prosenttisesti kunnanvaltuustossa – itsehallinnollisina omista verorahoista ja perustuslain 121 pykälästä johdetun rahoitusperiaatteen mukaisista sote-valtionosuuksista, maakunnallisen soten jäsenkunnat päättävät itsehallinnollisten asukkaitten suoralla vaalilla valitussa kunnanvaltuustossa omista lähipalveluista.

  Nykyisten kuntien nykyisiä lähipalveluja ei keskitetä.

  Tuottavuutta parannetaan esimerkiksi siten, että ennalta ehkäiseviä sosiaali- ja terveyspalveluja on lähellä. Silloin vältetään kallista erikoissairaanhoitoa ja esimerkiksi kalliita huostaanottoja.

  Onko Savonlinnan kaupunginjohtajalla omat laskelmat vai jonkun muun tekemät laskelmat siitä, millä kaikilla tuottavuutta parantavilla ratkaisuilla hillitään kustannusten nousua?

  Kaupungeissa on hyvät lähipalvelut. Raha seuraa asiakasta -malli keskittää palveluja lisää kaupunkeihin perustuslain 19 ja 121 pykälien vastaisella tavalla. Absurdia!

  – yksikanavaisessa sote-rahoituksessa suurten kaupunkien ydinkeskustoihin virtaa pienten kuntien lähipalveluihin tarkoitettuja – perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten verorahoja sekä perustuslakivaliokunnan perustuslain 121 pykälästä johtaman rahoitusperiaatteen mukaisia sote-valtionosuuksia:

  – perustuslain vastainen Sipilän hallitusohjelma.

  Kysykää Suomen eturivin perustuslakijuristeilta ja oikeuskanslerilta.

  Kommentteja?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*