Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi Elinvoimabarometrin taustaa ja tuloksia Kuntalehden haastattelussa. Katso haastattelu klikkaamalla kuvaa.

Uudellamaalla on maakunnista vahvin elinvoima Suomen Yrittäjien teettämän Elinvoimabarometrin mukaan.

Ensimmäistä kertaa toteutettuun Elinvoimabarometriin vastasi 4 830 yrittäjää. Yrittäjiltä tiedusteltiin mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko.

Ykköseksi kokonaistuloksissa tulleen Uudenmaan selkeä erityinen vahvuus on saavutettavuus. Toiseksi vahvimman elinvoiman yrittäjät rankkasivat Pirkanmaalle ja kolmanneksi Pohjanmaalle.

MainosTaloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä . Kysely tehtiin 1.3.–17.4.2023. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa.

Elinvoimaa haluttiin tarkastella kuntatasoa laajemmalla otteella, sillä elinvoimaisuus ei yleensä rakennu vain yksittäisen kunnan toimista.

– Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Elinvoiman rakentamisen lähtökohtana on se, että maakunnan päätöksentekoilmapiiri on yritysten kannalta positiivinen. 43 prosenttia yrittäjistä kokee näin olevan, Pentikäinen jatkaa.

Sen, että Lapissa saavutettavuus koettiin neljänneksi parhaaksi, Pentikäinen arvioi osoittavan, että saavutettavuus voi olla hyvä myös Etelä-Suomen ulkopuolella.

-Sijainnin ja hyvien yhteyksien merkitys korostuu luonnollisesti yrityskoon kasvaessa. Myös toimialalla on merkitystä kokemuksiin, esimerkiksi matkailualan yrityksistä lappilaiset kokevat sijaintinsa olevan paras.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pohjalaiset ovat aina olleet Suomen aloitekykyisintä, yritteliäintä ja tarmokkainta väkeä. Koulutuspaikkojen puute on haitta, mutta se johtuu muun Suomen penseydestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*