Onko kunnan johtaminen enemmän valmentamista ja leadershipiä, eli ihmisten johtamista ja ohjaamista tavoitteeseen pääsemiseksi, vai managementtia: päättämistä, asioiden johtamista, organisointia ja hallitsemista?

Markku Jalonen (MJ):
– Kuntajohtamisessa tarvitaan aina molempia, eli ihmisten (leadershipiä), ja asioiden johtamista (managementtia). Kun linjataan toimintoja tai palveluita, korostuu asioiden johtaminen, ja kun linjattuja asioita laitetaan käytäntöön, korostuu ihmisten johtaminen.

Entä jääkiekko?

Jukka Jalonen (JJ):
– Ehdottomasti enemmän leadershipiä, eli ihmisten johtamista ja valmentamista, koska ilman motivointia ja positiivista ilmapiiriä ei synny huipputuloksia.

Kunnanjohtajan on kuunneltava jokaista työntekijää, luottamushenkilöitä ja ehkä yleisönosastokirjoituksiakin. Miten se vaikuttaa johtamiseen?

MJ: Kuntajohtaminen on poikkeuksellisen vaativa laji. Se koostuu moniammatillisen henkilöstön johtamistehtävästä, yhteisjohtamisesta ja työnjaosta poliittisten päätöksentekijöiden kanssa, sekä vuorovaikutuksesta kuntalaisiin ja lukuisiin kunnan eri sidosryhmiin. Luottamuksen synnyttäminen kaikkien toimijoiden välille on erityisen tärkeää.

Neuvotteleeko jääkiekkojoukkueen valmentaja pelaajien kanssa miten tässä pelissä nyt toimitaan, vai sanooko, että nyt mennään näin?


JJ: Kun tilanne on niin sanotusti päällä, eli ollaan harjoituksissa ja otteluissa, ei neuvotella, vaan johtaminen on silloin hyvin autoritääristä.

Markku Jalonen, jos olisit jääkiekkojoukkueen valmentaja, minkälaisen valmennuslinjan valitsisit?

MJ: Yrittäisin rakentaa toimivan tiimin eli joukkueen, jossa jokaisella on oma sovittu roolinsa, ja joka noudattaa yhteisesti sovittua pelitaktiikkaa. Valmentajan tehtävänä on johtaa joukkuetta sitouttamalla pelaajat heidän rooleihinsa ja huolehtia yhteisen pelitaktiikan noudattamisesta pelitilanteiden mukaisesti. Olennaista on pelaajien kannustaminen, motivoiminen ja palautteen antaminen ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen.

Jukka Jalonen, jos olisit kaupunginjohtaja, minkälaisen johtamislinjan valitsisit?

JJ: Olisin oma itseni johtajana ja ihmisenä kuten nytkin. Eli yrittäisin saada jokaisen työntekijän hyväksymään roolinsa, sitoutumaan siihen ja parhaassa tapauksessa myös saamaan omat vahvuutensa käyttöön omaa roolia päivittäin toteuttaessaan. Panostaisin paljon laadukkaaseen kommunikointiin ja viestintään, jotta kaikilla työntekijöillä olisi jatkuvasti tiedossa, missä mennään. Vain sitä kautta rakentuu riittävän laadukas ilmapiiri ja tiimihenki.

(KL)

Lue koko haastattelu Kuntalehdestä 8/2013

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä