Presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänestys kestää viikon 31.1.-6.2. (Kuva: Ville Miettinen)

Presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta. Ennakkoon voi äänestää tiistaihin 6. helmikuuta asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 11. helmikuuta. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat auki kello 9.00-20.00.

Vaalin toiselle kierrokselle selvisivät kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto. Kärkikaksikko erottautui ensimmäisellä kierroksella selvästi muista ehdokkaista. Stubb keräsi 27,2 prosenttia äänistä ja Haavisto sai 25,8 prosenttia. Muut ehdokkaat keräsivät yhteensä hiukan alle puolet kaikista äänistä, joten siis toisen kierroksen ehdokkailla on nyt runsas määrä uusia ääniä tavoiteltavana.

Presidentinvaalissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 28.1.2024. Ennakkoon äänensä voi antaa missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen tapahtuu vain äänioikeutetun omassa äänestyspaikassa. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetulle postitse tai Suomi.fi –palveluun lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänensä antoi lähes 1,9 miljoonaa suomalaista eli 44 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Kokonaisuudessaan äänestysaktiivisuus nousi 74,9 prosenttiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä