Kunnan työntekijöiden runsas osuus valtuustoissa synnyttää jatkuvasti intressiristiriitoja.
 
Korruptiokeskustelussa aktiivisesti tiukkaa linjaa edustanut kunnallispolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen haluaisi poistaa kuntien työntekijöiltä mahdollisuuden kunnanhallituksen jäsenyyteen.
 
Kaasalainen korostaa, että kaikilla on ääni- ja vaalioikeus, mutta kunnan työntekijällä on päätöksentekijän roolissa mahdollisuus ja intressi varjella omia ja työyhteisönsä etuja, myös vastoin asukkaiden etuja.
 
– Periaatteessa kunnan työntekijä päätöksenteossa on aina riski. Omien etujen suojelu saattaa estää toiminnan ja organisaation muutokset ja voi johtaa menojen jatkuvaan lisäämiseen.
 
Kunnanhallituksen johtoon ei kunnan työntekijää
 
Kuntalain vireillä olevassa uudistuksessa on vaalikelpoisuuskysymyksissä paineita. Valmistelijoiden toimeksiannossa erityistä huomiota vaativien asioiden listalla saa ”luottamushenkilöiden asema, esteellisyys, sidonnaisuudet ja vaalikelpoisuus”.
 
Erityisesti kuntajohtajien taholta on tullut esiin näkemyksiä kuntatyöntekijöiden roolista kunnanhallituksissa, sanoo Kuntaliiton johtava lakimies Kari Prättälä, joka johtaa valmisteluorganisaatiossa toimielimiä ja johtamista käsittelevää jaostoa.
 
Nykyisin yli puolet kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan työntekijöitä.
 
– On keskusteltu rajoittamisesta esimerkiksi niin, että kunnanhallituksen puheenjohtajana ei voisi olla kunnan palveluksessa oleva henkilö, Prättälä kertoo.
 
Kysymys poliittisesta  kulttuurista
 
Vireillä olevassa kuntalain uudistuksessa ei kuitenkaan tule ainakaan olennaisia muutoksia nykytilanteeseen, korkeintaan hienosäätöä, Kari Prättälä arvioi.
 
Prättälä sanoo, että kaikkea ei voi säätää lailla. Hän osoittaa vastuuta myös puolueille, jotka nimeävät henkilöitä luottamustehtäviin.
 
– Kyllä tässä on kysymys myös poliittisesta kulttuurista. Kaikki, mitä laki ei kiellä, ei välttämättä ole hyvän hallintotavan mukaista.
 
Kaasalainen, joka siis haluaa työntekijät pois hallituksista, on tiukempi.
– Eduskunnan tehtävä on vetää rajat lailla. Kokonaan riskin poistaa vain ehdoton kielto toimia päättäjänä, hän sanoo.
 
Opettaja ja tuntikehys, teknikko ja katumäärärahat
 
Kunnan työntekijä voidaan nykylain mukaan valita kunnanhallituksen puheenjohtajaksi, jolloin hän on esimiesasemassa kunnanjohtajaan, ja tämän kautta omaan esimieheensä.
 
Riippuu sitten tapauksesta, miten tämä vaikuttaa käytännössä esimiehen mahdollisuuksiin ohjata tätä työntekijää tämän työssä.
 
Kunnan palveluksessa olevaa ei valita henkilöstöasioita käsitteleviin elimiin, mutta kunnanhallituksen puheenjohtajalla on henkilöstötoimielimessä läsnäolo- ja puheoikeus.
 
Keskeisessä luottamustehtävässä henkilö saa sellaista tietoa, joka ei ole yleisesti saatavilla.

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehdessä 15/2012.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä