Vaasan seudulla kuntaliitokset ovat edenneet nihkeästi muun muassa kielikysymyksen takia. Vaasa on enemmistöltään suomenkielinen kaupunki, mutta ympäryskunta Mustasaaren valtakieli on ruotsi.

Rakenneryhmän esityksessä Vaasan seudulle muodostettaisiin työssäkäyntialueen kokoinen kunta. Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry pitää esitystä hyvänä, mutta uskoo Mustasaaren laittavan tiukasti kampoihin.

– Ilman pakkoa tuskin päästään eteenpäin, sanoo Häyry.

Hän muistuttaa, että ympäryskunnista käydään laajalti Vaasassa töissä, mutta liitokset eivät ole koskaan naapureita houkutelleet. Tosin pieni Vähäkyrö on nyt liittymässä Vaasaan, vaikkei sillä ole kaupungin kanssa yhteistä maarajaakaan.

– Me olemme kaikkemme yrittäneet naapurikuntien kanssa. Nyt nojaamme hallitukseen.

Häyry suhtautuu kuntauudistuksen aikatauluun kaksijakoisesti. Hän uskoo, että vapaaehtoiset kuntaliitokset ehtivät toteutua vuoteen 2015 mennessä.

– Mutta jos muita keinoja pitää käyttää, niin niissä tapauksissa joudutaan menemään vuoteen 2017 asti.

Mustasaarelle rakenneryhmän tapaista kuntakarttaa on tyrkytetty jo monta vuotta, mutta ilman tulosta, sanoo Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Michael Luther.

– Olemme nähneet tuota karttaa jo 6-7 vuotta eri muodoissa. Olemme ottaneet siihen muutaman kerran virallisesti kantaa. Mustasaari ei voittaisi mitään, jos se liittyisi Vaasaan, Luther näkee.

Hän muistuttaa, että Mustasaaren palvelut toimivat nyt hyvin ja kuntalaiset ovat tyytyväisiä.

– Meillä on myös vakaa talous ja väestökin kasvaa. Koko Vaasan seudulla menee hyvin, eivätkä isot liitokset kehitystä mitenkään olennaisesti parantaisi, Luther uskoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja myöntää, että kyse on myös kielipolitiikasta.

– Se on lisämauste. Ruotsi on vähemmistökieli, ja sen säilyminen vaatii sitä, että ruotsia käytetään myös hallintokielenä. Kunnat ovat tässä tärkeässä asemassa.

Vaasan hankalaa liitostilannetta Luther ei pidä mitenkään ainutlaatuisena.

– Samaa on nähty esimerkiksi Turun ja Tampereen seudulla, hän muistuttaa.

(KL)

Kunta.tv: Vaasan Häyry: Ilman pakkoa ei päästä eteenpäin

Kunta.tv: Mustasaaren Luther: Tätä on tyrkytetty meille jo pitkään

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä