Vasemmistoliitto hyökkää kunnallisvaaleissa palveluiden yksityistämistä vastaan. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan yritysten voitontavoittelu heikentää suomalaisten palveluita.


– Palveluiden yksityistäminen on tarkoittanut heikompaa laatua, huonompia palkkoja ja kohonneita maksuja, Arhinmäki sanoi puolueen vaaliteemoja esitelleessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.


Kun kunnat järjestävät itse terveyspalvelunsa, estetään myös se, että terveydenhuollon julkista rahoitusta luisuu kansainvälisten suuryritysten mukana veroparatiiseihin.


– Röyhkeintä on se, että kansainväliset terveyspalveluyritykset kierrättävät voittonsa veroparatiiseihin, jolloin koko yhteiskunta häviää. Paras tapa taistella veroparatiiseja vastaan kunnissa on se, että kunnat hoitavat palvelut omana työnään.


Veroparatiisien avulla tehtävän verosuunnittelun kitkentään tarvitaan Arhinmäen mukaan kuitenkin myös lakien kiristyksiä.


Vasemmistoliitto vastustaa tiukasti muun muassa kokoomuslaisten ajamaa palvelualoitetta. Ehdotuksen mukaan kuntien pitäisi kilpailuttaa palvelunsa, jos jokin yritys, järjestö tai työntekijät esittävät paremman ja halvemman tuottamistavan. 

Arhinmäen mielestä palvelualoitteella yritetään vain vauhdittaa palveluiden ulkoistamista.


– Tämä oli esillä viime hallitusneuvotteluissa, mutta se tyrmättiin.



Erikoissairaanhoito liikaa yhdistyneillekin



Vasemmistoliitto pitää realistisena, että kuntien määrä putoaa 150–200 kuntaan "jollakin aikavälillä". Arhinmäen mukaan näin muodostuvat kunnat eivät vielä pystyisi järjestämään itsenäisesti erikoissairaanhoitoa.


Hallituksen lähtökohtana kuntauudistuksessa on ollut, että vahva peruskunta pystyisi itsenäisesti vastaamaan peruspalveluista. Poikkeuksena olisivat vaativa erikoissairaanhoito ja vaativat sosiaalihuollon palvelut, joiden järjestämiseen tarvittaisiin kuntaa isompi alue.


– Peruskoulu, vanhustenhoito, päivähoito ja perusterveydenhoito ovat sellaisia, joista kuntien pitää pystyä vastaamaan, Arhinmäki linjasi.


Vasemmistoliitto tavoittelee 8–9 prosentin kannatusta reilun kahden viikon päästä pidettävissä kunnallisvaaleissa. Neljä vuotta sitten puolue sai 8,8 prosenttia äänistä.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä