Kunnilla on tiukka paikka rakentaa ensi vuoden budjettia, jos tiedot hyvinvointialueille myönnettävän ja kuntiin jäävän rahoituksen määrästä viivästyvät. Kuva: Pixabay.

Kunnissa odotetaan edelleen tietoa, koska sote-uudistuksessa hyvinvointialueille myönnettävän rahoituksen ja kuntiin jäävän rahoituksen laskelmat selviävät.

Raportointikokonaisuus, jota laskutoimitusta varten tarvitaan, on saatu lopulta avattua raportoitavaksi. Palvelupäällikkö Anne Melanen Valtionkonttorilta kertoo, että tietojen laadun tarkastus on tässä vaiheessa kesken ja kunnat joutuvat tarkistamaan palveluluokkakohtaisesti omat tietonsa.

– Niiden tulisi kuitenkin olla kunnossa ja tietojen sektoreittain ja tileittäin täsmättävä, Melanen kertoo.

Kuntien pitää raportoida noin 130 palveluluokan tietoja Valtionkonttorin järjestelmään.

Valtionkonttorilla oli Kuntien hyvinvointialueiden taloustietopalvelussa teknisiä ongelmia, joiden on pelätty viivästyttävän soten siirtolaskelmien valmistumista. Kunnat eivät päässeet aloittamaan raportointiaan alkuperäisen suunnitelman mukaan huhtikuussa vaan vasta toukokuun loppupuolella.

Kuntien tuli toimittaa tiedot keskiviikkoon mennessä, joten raportointiin, tietojen tarkistamiseen ja hyväksyntään jäi aikaa vain kaksi viikkoa.

”Kunnat hoitaneet osansa hyvin”

Valtionkonttori pyrkii parhaillaan saamaan kaikki raportoimattomien kuntien aineistot järjestelmäänsä sisään ja hyväksytyiksi. Raportoidut tiedot ovat kunnan ne hyväksyttyä heti mm. valtiovarainministeriön käytössä ministeriön laskelmia varten.

Kuntien lisäksi nyt raportoitavia tietoja tarkistavat ja hyödyntävät myös THL, Opetushallitus ja Tilastokeskus. Melanen arvioi, että nämä tarkistukset vievät vielä aikaa ja voivat nostaa esiin uusia kysymyksiä aineiston laadusta.

Melanen kertoo, että tässä vaiheessa raportoidut tiedot tarjotaan niitä ensisijaisesti tarvitseville, kuten valtiovarainministeriölle. Myöhemmin tiedot julkaistaan myös tutkihallintoa.fi-sivustolla.

Tätä ennen kunnilla on vielä edessään yksi urakka katsoa, että tiedot täsmäävät ja mikäli eivät, virheet on korjattava ja lähetettävä Valtionkonttoriin uudelleen.

– Meiltä lähtee selvityspyyntöjä ja raportointiin liittyviä kysymyksiä kuntiin päivittäin. Käytössämme on asiakaspalveluportaali, jota kaikki osapuolet käyttävät yhdessä. Yhdestä ja samasta asiasta ei siis pitäisi tulla selvityspyyntöjä kuin yhdeltä taholta.

Toisin sanoen, jos Valtiokonttori kysyy jotakin tiettyä asiaa, kysymyksen ja siihen saatavan vastauksen näkevät myös esimerkiksi valtiovarainministeriö ja THL.

Melanen sanoo, että kunnat ovat hoitaneet asioitaan hyvin, vaikka esimerkiksi tietojen tarkistamisessa on haasteita jo järjestelmäongelmien takia.

Hätäisiä yhteenottoja

Kuntaliiton eritysasiantuntija Minnamaria Korhonen sanoo, että kahden viikon raportointiaika oli kunnille hyvin tiukka.

Torstai-iltaan mennessä 68 prosenttia kaikesta aineistosta oli hyväksytty järjestelmään ja osa odotti hyväksyntää.

Korhonen on huolissaan kovan kiireen takia tietojen laadusta. Kunnista onkin tullut huolestuneita ja hätääntyneitä viestejä.

Mitä kauemmin siirtolaskelmien varmistukset siirtyvät, sitä hankalampaa kunnissa on valmistautua ensi vuoden talousarvion tekemiseen.

Lue lisää Tekniset ongelmat kuntatalouden raportointipalvelussa voivat viivästyttää sote-siirtolaskelmien valmistumista | Kuntalehti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*